Nyitókép: Pixabay

Súlyos hiba a ChatGPT-nél, félhetnek a felhasználók

Infostart
2023. március 24. 10:06
Ennek következtében egyes felhasználók láthatták a más felhasználók által folytatott beszélgetések részleteit.

A Redditen és a Twitteren osztották meg a felhasználók azokat a képernyőfelvételeket, melyek tanúsága alapján az ő előzményeik közt nem általuk folytatott beszélgetések is megjelentek. Sam Altman, az OpenAI vezetője borzasztónak nevezte a hibát, melyet ugyanakkor azóta megoldottak – írja a BBC.

Ezzel ugyanakkor a felhasználók egy részének megrendült a ChatGPT biztonságosságába vetett hite.

Tavaly novemberi megjelenése óta emberek milliói használták a ChatGPT-t emailek vagy dalok, esetleg számítógépes programok írására. Az összes korábbi beszélgetést őrzi a ChatGPT előzmények képében – ezek közé keveredtek most más felhasználók adatai.

A Reddit egyik felhasználója olyan fotót osztott meg az előzményeiből, amely mandarin nyelven folytatott beszélgetéseket tartalmazott, valamint amely olyan címeket, mint "A kínai szocializmus fejlődése".

Kedden a vállalat a Bloombergnek elmondta, hogy hétfőn késő este rövid időre kikapcsolta a chatbotot, hogy kijavítsa a hibát. Tájékoztatásuk szerint a teljes beszélgetésekhez senki sem fért hozzá,

A hiba azonban aggodalomra ad okot:

a felhasználók egy része személyes adatait félti.

A történtek arra utalnak, hogy az OpenAI hozzáfér a felhasználói csevegésekhez. A vállalat adatvédelmi irányelvei szerint a felhasználói adatok, például a kérések és válaszok felhasználhatók a modell fejlesztéséhez, de csak azután, hogy a személyazonosításra alkalmas részleteket eltávolították.

Az eset épp azt követően történt, hogy a Google is bemutatta saját chatbotját, a Bardot: a verseny éleződik, így egy kisebb hibának is komoly következményei lehetnek.