Nyitókép: Miljan Živković/Getty Images

Elektromos rollerek és biciklik: itt egy újabb veszélyforrás

Infostart
2023. február 10. 05:43
A hasonló jármű vásárlását tervezőket figyelmeztetik: csak megbízható gyártótól származó kétkerekűt vásároljanak.

Tűzesetek tucatjait okozták elektromos rollerek és kerékpárok akkumulátorai és töltői tavaly: a londoni tűzoltóknak 88 olyan esethez kellett kivonulniuk, melyeknél a lángok elszabadulását magántulajdonban levő elektromos bicikli okozta – írja a Sky News.

A Zurich biztosítócég által összegyűjtött adatok alapján tavaly közel 150 százalékkal nőtt meg az akkumulátorok okozta tűzesetek száma. Londonban a tavalyi 88 eset 80 százalékos emelkedést jelent a 2021-es adathoz képest.

Az eszközöket gyakran a házak közös használatú helyiségeiben vagy folyosókon tárolják, azokkal elzárva az emberek menekülési útvonalát, ami azt jelenti, hogy gyorsan nagyon súlyos veszélyt okozhatnak. Épp ezért a brit hatóságok arra figyelmeztetik a vásárlókat, hogy

biztonságos gyártótól származó járművet vásároljanak,

illetve arról is győződjenek meg minden alkalommal, amikor tölteni kezdik, hogy a megfelelő töltőt használják. A CE jelzés megléte segíthet a döntésben a vásárlónak.

A tüzek keletkezését nem megfelelő minőségű lítium-ion akkumulátorok voltak felelősek: azokat a brit kereskedőket, akik ilyen akkumulátorral felszerelt e-rollereket és kerékpárokat forgalmaznak, figyelmeztették a gyakorlat megszüntetésére, mivel a meghibásodások okozta tüzeknek a kerekedőre nézve is következményei lehetnek.

Nem csak a tüzek jelentenek gondot a briteknél az e-rollerek kapcsán:

2022 júniusi adatok alapján jelentősen megnőtt az e-rollereket érintő balesetek száma is.

A 2022. június végéig tartó egy évben 1349 ütközést és 1437 sérültet regisztráltak, ami az előző évben regisztrált 978 ütközéshez és 1033 sérüléshez képest növekedést jelent.