Nyitókép: MTI Fotó: Komka Péter

Ritka állatot találtak a budai hegyekben

InfoRádió
2020. február 2. 12:44
A budaligeti Alsó-Jegenye-völgy sziklás meredélyei 1800 foltos szalamandrának biztosítanak életteret. Most a völgy egy részét a Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. építési telekként hirdette meg eladásra. A helyi lakosok tiltakozása nyomán a politikusok is védelmükbe vették a területet, amely így várhatóan helyi védettséget kaphat.

Az Alsó-Jegenye-völgy szalamandraállományára tíz évvel ezelőtt derült fény, amikor egy helyi lakos szalamandrákat talált a vízaknájában, ezért az Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársai feltérképezték a területet. Miután éjszakai állatról van szó, nappal legfeljebb a szaporodási időszakban aktív, illetve a szürke, borongós időben merészkedik csak elő, amikor az emberek kevésbé túráznak, érthető, hogy nem feltétlenül érzékelte senki a jelenlétüket – magyarázta az InfoRádiónak Halpern Bálint, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztályának titkára.

A tíz évvel ezelőtti megtalálásukat követő átfogó felmérés során azonban kiderült, erős szalamandraállományról van szó, sőt, a genetikai vizsgálatok azt is megállapították, hogy

nem betelepített állatok, hanem unikális értékek,

melyek fenn tudtak maradni a fővárosban, illetve a valaha a Budai-hegységben előforduló foltos szalamandrák egy utolsó, szigetszerűen fennmarad populációja is lehet – tette hozzá a szakember.

Magyarországon, mint minden kétéltű- és hüllőfaj, a foltos szalamandra is védett, eszmei értéke 50 ezer forint, ami a védettségen belül egy magasabb kategória. Halpern Bálint megjegyezte, a szalamandrák rendkívül sérülékenyek, az elmúlt évben például Nyugat-Európában, elsősorban Hollandiában okozott tömeges pusztulást egy fertőző gombabetegség, amit vélhetően Délkelet-Ázsiából hurcoltak be.

Így az sem véletlen, hogy ezt a fajt választotta 2019-ben az MME Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztálya az év kétéltűjének.

A budaligeti Alsó-Jegenye-völgy, amely élőhelyéül szolgál 1800 foltos szalamandrának, a Budai Tájvédelmi Körzet két elszigetelt része között található, egy zöld folyosó a természetvédelmi területek között. Az egyesület szerint emiatt is

üdvözlendő lenne a természetvédelmi jellegű kezelése, továbbá egy olyan védettségi státusz, amely hosszú távon garantálja a szalamandrák élőhelyét.

Halpern Bálint szerint a völgy megmeneküléséről pedig akkor lehet majd beszélni, ha megjelenik az a határozat, amely ennek a területnek a védettségét kihirdeti, mindazonáltal a szakosztálynál nagyon bíznak abban, hogy „happy end” lesz.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Szalamandra-völgy – Halpern Bálint, MME Hüllővédelmi Szakosztály
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást