Nyitókép: MTI/EPA/Atef Szafadi

Életüket is adják a madárvédelemért, ha kell

Infostart / InfoRádió
2019. október 12. 14:18
A mediterrán és arab országok kultúrájának része a vándor madarak befogása, csapdázása, levadászása. Ez ellen küzdő madárvédelmi szervezetek, köztük a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület is gyűjtést indított a madárpuszítás megakadályozására.

Évente mintegy 25 millió madár pusztul el vándorlás idején különböző emberi tevkénységeknek köszönhetően: illegális madárhálók, csapdák vagy fegyveres vadászat miatt.

Mint Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője az InfoRádióban elmondta, nem szabad azt hinnünk, hogy ez csak egyes arab országokban zajlik.

"A mediterráneumban a legnagyobb mértékű madárpusztítás Egyiptomban zajlik - 5,5 millió példány -, de csak 200 ezerrel van lemaradva Olaszország,

és még Franciaországban is elpusztítanak fémillió madarat" - mutatott rá Orbán Zoltán, aki azért elmondta azt is, az erre élő népeknek évezredek óta általános élelmiszerforrás volt az erre vonuló madárhad.

Hozzátette, nemcsak a mediterrán és arab területeken, hanem Magyarországon is küzdeni kell a madárpusztítás ellen, a magyarok ugyanis nem megeszik, hanem megmérgezik a madarakat.

"Magyarországon mérhetetlenül sok a munka a madármérgezés ellen"

- nyomatékosította.

Orbán Zoltán hozzátette, a madárvédelmi szakemberek elsősorban szemléletformálással, figyelemfelhívással küzdenek a madárpusztítás ellen, de van úgy, hogy a hálók leszerelésével, a vadászatok megakadályozásával közvetlenül is konfrontálódnak az orvvadászokkal.

"Bizony itt a helyi vagy mondjuk a Máltára utazó önkéntes madarászoknak akár a testi épsége vagy az élete is veszélybe kerülhet, mert olyan emberek ellen kell küzdeni, akik mondjuk lőfegyverrel vannak felfegyverkezve, ellátva. Elég gyakran történik fizikai bántalmazás, autók megrongálása, más atrocitások, tehát ez egy nagyon komoly és veszélyes munka."

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület adományokból végzi ezt a feladatot.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Madárpusztítás - Orbán Zoltán
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást