Nyitókép: MTI/Balázs Attila

Nagyon jó hír a HPV vírus kiszűréséről

Infostart / InfoRádió - Harangozó Éva
2019. május 15. 16:03
Új módszert dolgozott ki a Neumann Diagnostics, ami az ígéretek szerint minden eddiginél pontosabban szűri ki a HPV vírust.

Ma minden második rákos eset olyan nőnél fordul elő, akinél végeznek kenetvizsgálatot, és az esetek harmadában negatív citológiai eredménnyel távozik az orvostól – emelte ki az InfoRádióban, Nyíri Miklós, a Neumann Diagnostics ügyvezető igazgatója.

"Mi egy otthoni mintavételi lehetőséget biztosítunk, ami azt jelenti, hogy a nők maguknak le tudnak venni mintát. Az látszott az eredményekből, hogy a nők 97 százaléka használható mintavételt küldött."

Nyíri Miklós hangsúlyozta:

nem akarják helyettesíteni az orvosokat. Szerinte a módszer azoknak jó elsősorban, akik nem járnak rendszeresen nőgyógyászhoz.

"Ez a vírus jelen van hüvelyben is, és a "házi" mintavétel a hüvelyből történik. Az orvos a méhnyakból vesz kenetet" - mondta a szakember.

A méhnyakrák a negyedik vezető halálok a világban: évente mintegy 500 ezer nő haláláért felelős. Csak Magyarországon 1300 új esetet diagnosztizálnak az orvosok, és félezer nő veszíti életét az akár éveken át lappangó betegség következtében.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Újfajta HPV-szűrés
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást