Nyitókép: Pixabay

Auguszt József elmondja: milyen a jó fagylalt?

Infostart / InfoRádió - Seres Gerda
2018. június 10. 19:35
Tejen, cukron és tojáson kívül semmi nem kell a fagylalt alapjába - véli Auguszt József. A cukrászmester azt mondja: ami ezen kívül belekerülhet, az legfeljebb ízesítő: például vanília vagy kakaó. Gyümölcsfagylaltoknál alapvető, hogy igazi gyümölcsből készüljön - és ha az ő személyes ízlésére kíváncsiak, akkor vajas tölcsérben, édes tejszínhabbal. Más fagylaltokról, fagylaltozókról szóló interjúkat a cikk végén találnak.

Nem könnyű megállapítani, hogy milyen a jó fagylalt; milliónyi szempontot kell figyelembe venni, hát még ha az ember cukrász.

Auguszt József cukrászmester szerint

a jó fagylalt főzött fagylalt, amely eredeti alapanyagokból készül, tejen, cukron és tojáson kívül nem tartalmaz mást, legfeljebb ízesítőt.

Hozzátette azt is, hogy a gyümölcsfagylaltokban nagyon fontos, hogy eredeti gyümölcs legyen. Egy eperfagylaltban például igazi eper legyen, ne festék.

A cukrászmester azt is elmondta, hogy a klasszikus, jól bevált - csoki-vanília-citrom - ízek mellett az új ízekkel is érdemes kísérletezni, csak nem szabad túlzásba vinni.

Az új ízek között találunk igazán extrémeket is, kezdve a lecsós fagyitól a pörköltes, szalonnás fagyiig, de a cukrász szerint a fagyi édes élvezeti cikk, és egy lecsós édesség nem illik bele a fagylalt témakörébe.

Az ízek mellett a minőség is nagyon fontos a fagylaltoknál. Auguszt József elmesélte, hogy édesapja 60 évvel ezelőtt kezdett el rizsfagylaltot főzni, és a mai napig vannak, akik visszatérnek a cukrászatba, hogy újra megkóstolják a hűsítő édességet.

"Az emberek a jó minőséget keresik, és megjegyzik, ha valahol olyan kaptak"

- mondta. Hozzátette azt is, hogy cukrász-szemmel másképp néz egy fagylaltra, mint egy laikus. Ránézésre el tudja dönteni, hogy egy fagylalt jó vagy nem jó.

"Az igazán jó fagylaltosok letakart tégelyből árulják a fagylaltot, Olaszországban van olyan cukrászda, ahol sorszámot kellett húzni ahhoz, hogy sorra kerüljünk és válogathassunk a fagylaltokból. Máshol pedig legókockát is tesznek a fagyiba, hogy becsábítsák a gyerekeket" - mesélte.

  • Ha azt érezzük, hogy egy fagylalt tapad a szájpadlásra, akkor abban valószínűleg margarin van.
  • Ha túl lassan olvad a szájban, akkor gyanús, hogy abban van valamilyen olyan plusz anyag, ami bár az egészségre nem káros, de az élvezeti értékét csökkenti Auguszt József szerint.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Igazi olasz fagyi
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Belvárosi egzotikus ízek
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Balatoni fagyizó
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Auguszt József
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Szigligeti Fagyizó
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást