Megszokásból fehér kenyeret eszünk, pedig a magos jobb választás

Infostart
2016. augusztus 9. 20:38
Megszokásból vásárolják az emberek a fehér lisztből készült kenyeret - mondta az InfoRádió megkeresésére Antal Emese dietetikus. A szakember arra hívta fel a figyelmet, hogy vásárlásakor alaposan nézzük meg a kenyér összetevőit és állagát.

Nagy különbségek lehetnek a fehér és a teljes kiőrlésű lisztből készült, magokkal dúsított kenyerek között – hangsúlyozta a dietetikus.

„Többszöröse lehet a rosttartalmuk és vitaminokban - B1, B2, B6 -, ásványi anyagokban - szelénben, cinkben, magnéziumban, káliumban - is gazdagabbak, nem véletlenül tartjuk a rozsos, teljes kiőrlésű kenyereket az egészségünknek inkább megfelelőnek. Próbáljuk magunkat és a gyerekeinket rászoktatni a magos kenyerekre. Természetesen néha beleférhet egy-egy fehér lisztből készült kenyér, zsemle, tejes kifli is” - hívta fel a figyelmet Antal Emese.

Megszokás, hogy a fogyasztásunk 60 százaléka fehér kenyér – mondta a TÉT Platform munkatársa. Hozzátette, ennek oka az ár is. De, mint felhívta a figyelmet, a magas élelmi rosttartalom jobban laktat, az ilyen kenyerekből már egy szelet is elég lehet, míg a fehérből három szeletre is szükség lehet.

„Az előre csomagolt termékeken az összetevők fel vannak tüntetve. Jó tudni, hogy ezek csökkenő sorrendben szerepelnek a címkén. Friss kenyérnél az állag segíthet a választásban. A tartalmasabb nehéz, tömör a szerkezete. Vannak olyan kenyerek, amelyek csak barnábbak, mint a fehér kenyerek, ezeket malátával színezik, egészségügyi hatásuk nem tér el a fehér lisztből készültétől” - jegyezte meg Antal Emese.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Megszokásból fehér kenyeret eszünk, pedig a magos jobb választás
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást