Nyitókép: A Buda-Cash Brókerház volt vezetői az ítéletet hallgatják a Fővárosi Ítélőtáblán 2020. január 23-án. MTI/Kovács Tamás

Jó hír a megkárosított Buda-Cash-ügyfelek számára

Infostart
2024. szeptember 6. 14:38
Egy évtized elteltével beindult a folyamat: a Buda-Cash egykori ügyfelei pénzösszegeket és részvényeket kapnak vissza.

A Buda-Cash egykori ügyfelei pénzeket és részvényeket kapnak vissza.

A Telexet arról tájékoztatta egy volt Buda-Cash-ügyfél - és aztán ezt több másik megerősítette -, hogy az ügyben felszámolóként eljáró cég megegyezett egy ma is működő brókercéggel, az Equilor Zrt-vel, hogy ő segítsen az ügyfeleknek kiosztani, ami jár nekik.

A felszámoló az állami PSFN (Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit) Kft., ez a cég saját adatbázisa alapján levélben értesíti az ügyfeleket, akihez van telefon, azokat az Equilor elkezdi hívni is.

Aki nem kapott ilyen értesítést, ne ijedjen meg, szakaszosan történik a tájékoztatás, az adatok feldolgozása még nem ért véget. Mindenesetre a visszajáró értékek között forint, deviza és részvények is vannak - írja a lap.

Az ügyfelek pedig dönthetnek, hogy ezeket eladják, transzferálják, de az Equilornál is számlát nyithatnak, vagyis onnantól e céggel üzletelhetnek.

A Buda-Cash egykori nemzetközi partnerei közül a legjobban a Saxóval húzódott el az egyeztetés, itt voltak a leghosszabb jogi viták is. Az ügy úgy indult, hogy 2015-ben, a brókerbotrányok évében csődbe ment a Buda-Cash Brókerház, és a cég egyes ügyfeleinek a dán (immár kínai többségi tulajdonban álló) Saxo Banknál is voltak eszközei. Ezen ügyfelek pénze és értékpapírjai megvoltak. Csakhogy, mivel a bedőlés előtt a Saxo Bank maga is milliárdos összeget követelt a Buda-Cash-től, mindenkinek volt a másikkal szemben követelése. A Saxo - nagyon leegyszerűsítve a történteket - sokáig azért nem adta ki az ügyfelek vagyonelemeit, mert úgy vélte, hogy ő nem a magyar lakossági ügyfelekkel, csak egyetlen szereplővel, a Buda Cash-sel volt kapcsolatban, amely cég viszont tartozott neki.

A Telex megjegyzi: az ügyfelek egyedi történetei egyébként eléggé eltérőek lehetnek, vannak olyan papírok, amelyek 2015-ben még gyakorlatilag semmit nem értek, most pedig egy vagyont. Aki szereti az ürömben is az örömöt látni, az mondhatja azt, hogy a kényszerű szünet miatt egy nagyon jó részvénypiaci időszakban nem tudott tranzakciókat végrehajtani, így akár már egész szép összegre is duzzadhatott egy-egy külföldi papír értéke.