Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Jogerős ítéletet hoztak a soroksári futónő meggyilkolása ügyében

Infostart
2022. június 22. 13:30
Az ítélőtábla tanácsvezető bírója szerint R. Szilveszter védekezése több kérdést vetett fel, mint amennyit megválaszolt.

R. Szilvesztert jogerősen életfogytiglani fegyházbüntetésre ítélte a Fővárosi Ítélőtábla a soroksári futónő meggyilkolásának ügyében.

Nem zárták ki teljesen a szabadulás lehetőségét, a férfi legkorábban 40 év múlva kerülhet feltételes szabadlábra. A mostani ítélet súlyosabb, mint az elsőfokú, abban 35 év utáni feltételes szabadulási lehetőség szerepelt - írja a tárgyalásról tudósító Telex.

R. Szilveszter az utolsó szó jogán csak annyit mondott, hogy az első fokon beadott írásbeli vallomását vegyék figyelembe. Ebben azt állította, hogy járt a helyszínen, de nem ő ölte meg Gy. Krisztinát, csak rátalált a testére, megfordította, és elvette az értékeit.

Ujvári Ákos, az ítélőtábla tanácsvezető bírója szerint a vádlott védekezése több kérdést vetett fel, mint amennyit megválaszolt. Nem derült ki, hogy miért fordította meg a testet, miért tapogatta végig az értékeket keresve, ha már ruhátlan volt és nem szolgált magyarázattal az ondónyomok jelenlétére sem.

A gyilkosság 2013. szeptember 25-én este történt, a XXIII. kerületben futni induló nőt megtámadták és brutálisan megverték, megkötözték, megerőszakolták és egy zsineggel megfojtották. A rendőrök minden 17 és 70 közötti férfiról DNS-mintát vettek, aki 3 kilométeres körzetben lakott, de a nyomozás nem vezetett eredményre majdnem öt éven át. Az hozott végül áttörést az ügyben, hogy 2018-ban a laborban egyezést találtak az akkor már hosszú ideje börtönben lévő R. Szilveszter DNS-mintája és a helyszínen rögzített anyagmaradványok között. Emellett letétben volt büntetése alatt a futónő mobiltelefonja.

A Fővárosi Főügyészség 2019 nyarán emelt vádat az elkövetéskor 35 éves hajléktalan életmódot folytató férfival szemben.