Nyitókép: MTI/H. Szabó Sándor

Kemény bírság a kisorsolt balatoni álomnyaraló ügyében

Infostart
2023. április 28. 04:10
Harmincmillió forintra bírságolták meg azt a házaspárt, amely egy sajátos ingatlanlottóval próbálta meg eladni balatani nyaralóját.

Ahogy arról az Infostarton is beszámoltunk egy nő (és családja) nyereményjátékon sorsolta ki balatonszemesi ingatlanjukat azok között, akik megvásároltak egy 20 ezer forint értékű e-könyvet. Összesen 6000 darabot adtak el, ez 120 millió forintos bevételt feltételez.

Ebből persze adózni is kell, illetéket fizetni, a marketing költségekről már nem is beszélve. A nő szerint jogszerűen jártak el, ahogy a Ripostnak korábban fogalmazott: "Ez nem ingatlantombola, sem szerencsejáték".

Mostanra azonban kiderült, hogy a hatóság másképpen látja a helyzetet. A Sonline számolt be arról, hogy amikor a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága a közelmúltban

30 millió forintos bírságot szabott ki ingatlansorsolásért,

az ennek a balatoni nyaralónak az ügyében történt.

Mint arról az Infostart is beszámolt, a hatóság szigorúan szankcionálja az ilyen sorsolások szervezését, a szervezővel szemben 500 ezer forinttól, 100 millió forintig terjedő közigazgatási bírságot szabhatnak ki. Ez a tevékenység büntetőjogi felelősségre vonás alapjául is szolgálhat, mert aki tiltott szerencsejátékot rendszeresen szervez, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Kiemelték azt is, hogy aki engedély nélküli szerencsejátékban játékosként vesz részt, az saját kockázatára teszi ezt. Tehát a hivatalnak nincs hatásköre a nyereményátadás kikényszerítésére, és a követelések bíróság előtti érvényesíthetősége is kétséges.

A "játék" szervezői nem voltak hajlandók nyilatkozni a megyei lapnak a büntetésről.