Nyitókép: Getty Images/ Twenty47studio

A vendéglátó szakma üdvözli Nagy Márton 16 pontját, de formálna rajta

Infostart / InfoRádió - Szabó S. Gergő
2024. október 17. 09:34
A nemzetgazdasági miniszter által ismertetett 14+2 pontos turisztikai csomag pontjai közül a rövid távú lakáskiadás mielőbbi rendezése a legfontosabb feladat - hangsúlyozta Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke.

A hétfőn ismertetett 16 pontos turisztikai csomag elemei közül a rövidtávú lakáskiadás mielőbbi rendezése a legfontosabb - hangsúlyozta Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke. Mint mondta, az egyik legfontosabb a várható Airbnb szabályozás, ugyanis a szakma évek óta vár arra, hogy ezt a dolgot rendbe tegyék, és egyenlő versenyhelyzet alakulhasson ki a szállodák és a rövidtávú lakáskiadók között. A szövetség elnöke leszögezte,

bíznak benne, hogy egy olyan megoldás születik, amiben az Airbnb-sek is jól érzik magukat, és a szállodások is látják, hogy történt valami.

Flesch Tamás kitért a szervizdíjjal kapcsolatos bejelentésre is. Mint elmondta, ezen a szakma kissé meglepődött, nem számítottak efféle maximalizálásra, és nem is értenek vele egyet, a 12 százalékos plafonnal pedig különösen nem. Leszögezte, ezt a piac szokta szabályozni. Kifejezte a szövetség azzal kapcsolatos bizakodását, hogy ezzel kapcsolatban még lehet változást eszközölni, mert a szervizdíj nagyban segíti a jövedelmek kifehérítését, a transzparenciát, ezeknek fontos eleme.

Megjegyezte, ha már maximalizálásról van szó, 15 százalék elfogadhatóbb lenne.

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke a készpénzmentes borravaló szabályozásáról is beszélt. Elárulta, hogy a borravaló ma már jóval kisebb százalékokat takar, mint korábban, általában a számlán szereplő összeg 1-2 százalékát. Ettől függetlenül örülnek, ha ez a jövőben már közvetlenül a felszolgálókhoz kerül majd, hiszen ez is egy motiváló tényező a munkavállalóknak.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter hétfőn jelentette be a kormány 16 pontos csomagját a turisztikai ágazat versenyképességének javítására és a bürokrácia csökkentésére, továbbá a szigorítást a budapesti rövidtávú lakáskiadásoknál, valamint, hogy ezentúl telefonnal is lehetne fizetni SZÉP kártyával.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Szállodák és Éttermek Szövetsége Nagy Márton 16 pontjáról - Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást