Nyitókép: BKV

Különleges BKV-járművek az autómentes hétvégén – képek

Infostart
2024. október 4. 09:24
A legújabb és a nosztalgiajárműveit is felvonultatja a BKV az autómentes hétvégén. Az Európai Mobilitási Héthez kapcsolódó – de az árvíz miatt erre a hétvégére halasztott – rendezvény célja, hogy népszerűsítse a környezetkímélő, fenntartható közlekedési eszközöket.

Október 5-én és 6-án a BKV nap mint nap közlekedő modern, illetve a hétvégente és különleges alkalmakkor üzembe álló nosztalgiajárműveit is láthatják Budapesten a Szabadság hídon, a Fővám téren, a Vámház körútnál és a Kálvin téren azok, akik kilátogatnak az Autómentes Hétvége programjaira.

A járműkiállításon a CAF és a Combino mellett feltűnik – egyebek között – a BKV nosztalgiaflottájának mindkét Bengálija (FVV CSM) és az ugyancsak népszerű, acélvázas G típusú 2624-es villamos is. Egy modern Solaris-Skoda Trollino 12 trolibuszra és egy ZIU nosztalgiatrolira is felszállhatnak az érdeklődők, és látható lesz ismét a tavaly nagyon népszerűvé vált mini Ikarus 60-as, valamint egy Ikarus 180 nosztalgiabusz is – olvasható a BKV sajtóközleményében.

BKV

A gyerekeket a játszóbusszá alakított dupla csuklós Van Hool AGG 300 típusú jármű várja. A Tátra villamos egyik kocsijában a helyszínelők és a vasútbiztonsági csoport képviselői tartanak interaktív előadásokat. A BKV-shopban pedig különböző hasznos és ötletes, a közlekedéssel kapcsolatos ajándéktárgyat lehet beszerezni vasárnap.

Mint írják, a BKV elkötelezett a közösségi közlekedés fenntartható, energiahatékony működtetéséért. Összehasonlításképpen, az M2-es metró szén-dioxid-terhelése csupán az egynyolcada annak, mintha ugyanezt a távot gépkocsival tennénk meg, egy dízel busz kevesebb, mint a felét, egy villamos pedig kevesebb mint a negyedét teszi ki – hívják fel a figyelmet.

A BKV hisz abban, hogy a közösségi közlekedés – az autó- és trolibusz járműpark megújításával, az új CAF villamosokkal, a metrók felújításával – nemcsak környezetbarát, de komfortos, kényelmes alternatívát jelent a személyautókkal szemben. A társaság ezért is vesz részt szívesen a környezetbarát és fenntartható városi közlekedés népszerűsítését célul tűző Mobilitási Hét programsorozaton, így az Autómentes Hétvégén – zárul a közlemény.