Nyitókép: Pixabay

Érdekes dolog derül ki az új budapesti traffipaxokról

Infostart
2024. szeptember 28. 06:20
Karácsony Gergely főpolgármester nyáron még azt írta, hogy heteken belül élesítik a kamerákat, és a rendőrség elkezdheti büntetni a szabálytalanul közlekedőket. Az ORFK szerint viszont még mindig zajlik a tesztüzem.

A Budapesten kihelyezett új, fixen telepített sebességmérő kamerák a technikai feltételeknek megfelelnek, a közúti jelölőtáblák kiszerelése megtörtént, de arra vonatkozóan nincs információja a fővárosnak, hogy a traffipaxok már mérik-e az arra haladó járműveket - válaszolta Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes a 24.hu kérdésére.

Karácsony Gergely főpolgármester még július elején jelentette be, hogy a korábban tervezett 45, egy-egy sáv mérésére alkalmas kamera helyett 26 olyan modernebb sebességmérő kamerát telepítenek, amelyek összesen 46 sáv forgalmát képesek figyelni, 17 helyszínen városszerte. A főpolgármester azt is közölte akkor, hogy "a következő hetekben kerül sor arra, hogy éles üzemben immár bírságolja is a rendőrség a szabályszegő gépjárművek üzemben tartóit."

Akkor Karácsony Gergely azzal számolhatott, hogy augusztus elején már működni fognak a kamerák, ez azonban a rendőrség szerint még mindig nem valósult meg

- írja a lap az ORFK által nekik küldött válasz alapján.

Arról kérdezték az Országos Rendőr-főkapitányságot, hogy a sebességmérőket élesítették-e már, és ha nem, akkor mikor történik ez meg. Azt a választ adták, hogy "a főváros által biztosított kamerák telepítési helyszíneinek egyeztetésében, a szakmai véleményalkotásban az Országos Rendőr-főkapitányság folyamatosan részt vesz. Amennyiben a kamerák a technikai feltételeknek megfelelnek, és alkalmasak arra, hogy a VÉDA-rendszerbe kapcsolják azokat, akkor a rendőrség mindent elkövet, hogy erre mielőbb sor kerüljön."

Azt írják, a válasz nem volt teljesen egyértelmű, így másodszorra afelől érdeklődtek, hogy a fővárosnak kell-e tennie bármit ahhoz, hogy beüzemelhessék a traffipaxokat, valamint vannak-e olyan helyszínek, ahol mérik is a sebességet az új eszközökkel. Az ORFK válaszából kiderült, hogy már működnek, de még nem bírságolják az autósokat.

A rendőrség szerint "bár a főváros által biztosított kamerák telepítése és az előjelző táblák kihelyezése megtörtént, a kamerák integrációs tesztelése és az eszközök működésének tesztüzemben történő elemzése és értékelése (a kamerákat üzemeltetővel együttműködve) folyamatban van."