Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Műhelykonferenciát tart a NEB, a fókuszban Európa a 20. század második felében

Infostart / InfoRádió - Kalapos Mihály
2024. szeptember 26. 09:55
Csütörtökön és pénteken "Hogyan tovább? Politikai fordulatok Európában 1945-1990" címmel műhelykonferenciát tart a Nemzeti Emlékezet Bizottsága - számolt be az InfoRádiónak Andreides Gábor történész, a NEB Hivatalának tudományos főmunkatársa, a konferencia egyik szervezője.

"A Nemzeti Emlékezet Bizottsága külügyi munkacsoportjának következő konferenciája nagyon izgalmas témát jár körbe: Hogyan tovább? Politikai fordulatok Európában 1945-1990" - mondta Andreides Gábor történész, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága Hivatalának tudományos főmunkatársa, a konferencia egyik szervezője az InfoRádióban.

A NEB főmunkatársa elárulta,

a rendezvény azokat a fordulatokat, változásokat fogja érinteni, amelyek az európai kontinensen következtek be a második világháborút követően.

Pár példát is említett: milyen változások mentek végbe az Egyesült Királyságban, Olaszországban, Magyarországon, illetve milyen volt az osztrák-magyar viszony az 1950-es évek közepén.

Andreides Gábor elmondta, évek óta koncepciójuk a külügyi munkacsoporton belül, hogy megvizsgálják, milyen volt Magyarország kapcsolata a környező országokkal, Nyugat-Európával - például Spanyolországgal, Franciaországgal, Olaszországgal - vagy éppen az NSZK-val. Illetve vizsgálják azt is, hogy egyes európai országok hogyan élték meg az 1945 és 1988-89 közötti időszakot, bár erről a mostani konferencián nem lesz szó - tette hozzá. Vagyis ez alkalommal az említett időszak magyar külpolitikája, és egyes országok bel- és külpolitikai változásai lesznek a fókuszban.

A NEB tudományos főmunkatársa kiemelte: az intézet célja az, hogy egyetemi tanszékeket, kutatóintézeteket szólítsanak meg, közös gondolkodásra, együttműködésre, eszmecserére invitálják őket. Leszögezte, nagyon fontos számukra egymás kölcsönös meghallgatása, a tudományos eredményekre való reflektálás.

Az előadók kapcsán a történész elmondta, az ELTE, a Debreceni-, Szegedi- és Szombathelyi Egyetemekről, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemről érkeznek kollégák, valamint olyan kutatóintézetektől, mint a VERITAS és a RETÖRKI (Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Levéltár). Hozzátette, természetesen saját kutatók is előadnak majd.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Nemzeti Emlékezet Bizottsága konferenciája - Andreides Gábor történész, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága Hivatalának tudományos főmunkatársa
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást