Nyitókép: Getty Images

Arany Szeptember – összefogás és közös séta a gyermekkori daganatok korai felismeréséért

Infostart
2024. szeptember 25. 09:27
A kampány a gyermekkori daganatok korai felismerésére hívja fel a figyelmet. Az Aranyséta szeptember 28-án, szombaton kora este indul a Vigadó térről, a menet ideje alatt több fővárosi épület is arany színben pompázik majd.

Arany színű megvilágítást kap számos fontos fővárosi épület – a szervező Semmelweis Egyetem így szeretné ráirányítani az emberek figyelmét a gyermekkori daganatok korai felismerésére. Az arany a gyermekrák elleni harc nemzetközi színe, amely a bátorságot és a reményt jelképezi. A Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikája először csatlakozik a nemzetközi rendezvénysorozathoz, melynek keretében szeptember 28-án, szombaton az épületek kivilágítása mellett egy, a Duna korzótól a Széchenyi István térig tartó sétával demonstrálják, hogy a gyermekkori rákos megbetegedések a felnőttekhez képest sokkal rövidebb idő alatt alakulnak ki, ezért a korai diagnózis jelentősen növeli a gyógyulás esélyeit. A rendezvény jótékonysági nagykövete Epres Panni.

A Semmelweis Egyetem közleményében jelezte: Magyarországon évente mintegy 230-250 új gyermekonkológiai esetet diagnosztizálnak, és a betegek mintegy kétharmadát a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinika Tűzoltó utcai részlegén kezelik. A leggyakoribb figyelmeztető tünetek a következők:

  • hirtelen fellépő fogyás,
  • ismert ok nélkül jelentkező, ismétlődő láz,
  • gyakori izzadás,
  • ismeretlen eredetű szédülés,
  • fejfájás,
  • test- és csontfájdalmak,
  • visszatérő hányás, hasmenés,
  • a has vagy bármely testrész aránytalan növekedése,
  • visszatérő orr- vagy ínyvérzés,
  • magyarázat nélküli zúzódások, véraláfutások megjelenése.

„A gyermekkorban kialakult tumoros megbetegedések hátterében leginkább genetikai tényezők állnak” – közölte dr. Szabó Attila, a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikájának igazgatója. Hozzátette: ebben az életkorban kevésbé játszanak szerepet a környezeti tényezők, így a felnőttekre jellemző rákfajták, mint az emlő-, prosztata-, vastagbél- vagy a tüdőrák, szinte soha nem fordul elő.

A leggyakoribb gyermekkori ráktípus a leukémia (a csontvelő és a vér rákos megbetegedése), amely az esetek 30 százalékát teszi ki, ezt követi az agy- és központi idegrendszeri daganatok száma, amely a páciensek 26 százalékát érinti. A fővárosi gyermekklinikán több szarkómás, neuroblastomával küzdő (szimpatikus idegrendszer rosszindulatú daganata, amely leggyakrabban a mellékvesét érinti) és retinoblastomás (szemet támadó daganatos) beteget kezelnek.

A fővárosi Gyermekgyógyászati Klinika Tűzoltó utcai részlegén évente mintegy 1300 beteget látnak el valamilyen daganatos megbetegedéssel, a gyógyulási folyamat pedig hosszú. Az aktív kezelési periódus a diagnózistól számítva elérheti az ezer napot, amíg a tünetek részlegesen vagy teljesen megszűnnek. Öt év elteltével nyilvánítják gyógyulnak a betegeket, akik azonban rendszeres ellenőrzésre, meghatározott időközönként továbbra is visszajárnak a klinikára. „Az orvostudomány elmúlt évtizedekben tapasztalható fejlődésének köszönhetően nyolc gyermekből hét teljesen felépül, egészséges felnőtt válik belőle, aki szülővé majd nagyszülővé válhat” – ismertette az igazgató.

Magyarország először csatlakozott az Arany Szeptember elnevezésű kampányhoz, melynek keretében különleges arany kivilágítást kap az MVM Dome, a Müpa, a Halászbástya, a Várkert Bazár és a Groupama Aréna. Dr. Constantin Tamás, a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikájának igazgatóhelyettese, a program egyik szervezője hangsúlyozta: az arany szín által jelképezett bátorság és remény az érintett gyermekek és családjaik számára kiemelten fontos ezekben az időkben.

Az Aranyséta részleteiről az esemény Facebook-oldalán tájékozódhatnak.