Nyitókép: Herczeg Zsolt/InfoRádió

Már áll a mobilgát Szentendrén, ahol pénteken 7 és fél méternél tetőzhet a Duna

Infostart / InfoRádió - Herczeg Zsolt
2024. szeptember 17. 12:17
A hét elején 300 ezer homokzsák érkezett a Pest vármegyei városba, ahol önkéntesek jelentkezését várják a szükséges árvízvédelmi munkák elvégzésére. Hétszáz centiméter feletti vízállás esetén több utca is víz alá kerülhet Szentendrén.

Az árvízveszély miatt a szentendrei Duna korzón az eredetileg tervezettnél egy nappal korábban, már hétfőn felállították a mobilgátat, amely jelenleg hatékonyan védi a várost a Duna áradása ellen. A folyó várhatóan pénteken 740-750 centiméter közötti vízszinten tetőzik majd a Pest vármegyei városnál.

Ez a vízszint 1,6 méterrel magasabb lenne a tavaly decemberinél, ugyanakkor 40-50 centiméterrel alacsonyabb, mint a 2013-as árvízhelyzet idején.

A most várható 700 centiméter feletti vízállás esetén a folyó alá kerülne az egész Dunakanyar sétány, valamint a Sellő, a Kőhíd, az Árbóc, a Dereglye, a Vadkacsa és a Hullám utca, továbbá a Derecskei út a 10-es és a 14-es számú ház között, illetve a Sziget utca egyik szakasza, a Czóbel sétány gyalogos útja, és ennek a mobilgátnak a szervizútja.

Árvízvédelmi mobilgát épült Szentendrén, a Duna korzón. Fotó: Herczeg Zsolt/InfoRádió

A kialakult helyzetnek megfelelően intenzív a védekezés Szentendrén. Az önkormányzat a +36-26 300-407/4-es számon 24 órás ügyfélszolgálatot működtet, az önkéntesek itt jelentkezhetnek.

Szükség is van az önkéntesek segítségére, ugyanis hétfőn 200 ezer homokzsák érkezett Szentendrére. Húsz helyi lakos este 9 órára végzett a lepakolásukkal, és még további 100 ezer homokzsákot várnak, melyeket szintén meg kell tölteni.

Pénteken 740-750 centiméter közötti szinten tetőzhet a Duna Szentendrénél. Fotó: Herczeg Zsolt/InfoRádió

Fülöp Zsolt polgármester másodfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el a városban, és az általa vezetett operatív törzs kedden délelőtt is ülést tartott, hogy döntsön a további intézkedésekről.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Már áll a mobilgát Szentendrén, ahol pénteken 7 és fél méternél tetőzhet a Duna
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást