Nyitókép: Facebook/Sződliget, ahol jó élni

Drámai intézkedések az árvíz miatt a Dunakanyarban, kitelepítettek egy szociális otthont

Infostart / InfoRádió - Várkonyi Gyula
2024. szeptember 17. 19:20
Az árvízi vészhelyzetre való tekintettel ideiglenesen matrica nélkül, ingyenesen használhatják az M2-es autópályát az autósok – mondta az InfoRádióban a sződligeti polgármester. Juhász Béla arról is beszélt, hogy mintegy száz értelmileg sérült embert kell kitelepíteniük és a helyi általános iskola tornatermében elszállásolniuk, mert a külterületen található szociális otthon védelmét nem lehet biztosítani. Közben a Demokratikus Koalíció azt kéri, hogy a fővárosban átmenetileg nyissák meg a személyautók előtt a Lánchidat.

Sződligeten valószínűleg csütörtökön kell majd lezárni a 2-es főutat a Duna rendkívül magas vízállása miatt. A Vác és Dunakeszi között fekvő településen csütörtöktől várhatóan jövő hétfőig tanítási szünet is lesz. A Pest vármegyei nagyközség polgármestere az InfoRádióban elmondta: a tervek szerint a 2-es főutat csütörtökön délben zárják le, onnantól kezdve csak az M2-esre vezető, kijelölt terelőúton tudnak majd haladni az arrafelé közlekedő autósok, ugyanakkor jó hír és nagy segítség az érintetteknek, hogy

ideiglenesen matrica nélkül, ingyenesen használhatják az M2-est.

Továbbá a Magyar Közút Zrt. konstruktív hozzáállásának köszönhetően az árvízi vészhelyzetre való tekintettel elhalasztják az M2-es autóút gödi csomópontjának szeptember 18-19-re tervezett lezárását.

Juhász Béla azt javasolja a térségben élőknek és a sződligeti vagy dunakanyari látogatást tervezőknek, hogy ha lehet, halasszák el utazásukat, és válasszanak későbbi időpontot. Mint mondta, vélhetően a Dunakanyar szinte teljes területén a 2-es úton fognak védekezni az árhullám ellen, ezért többek közt Verőcén, Kismaroson, Nagymaroson, valamint Zebegényben is lezárják a part menti utakat, vagyis nagyon nehézkes lesz az autóval való közlekedés a következő napokban a térségben. A polgármester úgy véli, legkorábban a jövő hét közepén rendeződhet a helyzet, amikor már remélhetőleg fel lehet szabadítani az utakat.

Sződliget külterületén található a Viktor Speciális Otthon elnevezésű intézmény, ahol mintegy száz értelmi fogyatékos felnőtt él felügyelet alatt. Juhász Béla azt mondta, jelen körülmények között nem tudják biztosítani ennek az intézménynek a biztonságát és védelmét, de megpróbálnak egy nyúlgátat építeni helyben. Ezzel talán valamennyire redukálhatók lesznek az anyagi károk.

Az érintett értelmi sérült embereket mindenképpen ki kell telepíteni, mert nincsenek biztonságban.

A nagyközségben van egy befogadóhely, a helyi általános iskola tornaterme, ahol körülbelül nyolcvan embert tudnak elszállásolni. Többek közt emiatt lesz tanítási szünet csütörtöktől hétfőig a helyi iskolában. Juhász Béla bízik benne, hogy a jövő héten már visszatérhetnek az intézménybe a szociális otthon lakói.

A polgármester jelezte: továbbra is várják az önkéntesek jelentkezését, ugyanis nagy szükség van a segítségre az árvízvédelmi munkálatokban. Mint fogalmazott, örömteli, hogy a helyiek összefogtak, több százan mozdultak meg, és azonnal lehetett rájuk számítani. Az önkéntesek kedden a Viktor Speciális Otthonban és környékén segíthetnek egészen este nyolc óráig. Az intézmény külterületen található, ahol 1,1 kilométeren 3-4 sorból álló gátat szeretnének felépíteni, és ebben kéri a sződligeti önkormányzat az önkéntesek segítségét.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Az árvíz miatt ki kell telepíteni a sződligeti szociális otthon lakóit
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást