Nyitókép: MTI/Katona Tibor

Siklós Gabriella: fontos, hogy mi következik a tetőzés után

Infostart / InfoRádió - Ignáth Márk
2024. szeptember 16. 08:50
A Borisz ciklon hatására az elmúlt napokban rendkívül sok csapadék hullott a Duna vízgyűjtő területein. A hétfő hajnali magyarországi helyzetről Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivőjje számolt be az InfoRádióban.

A Borisz ciklon északabbra húzódott, így tehermentesült a Mura a Rába és a Dráva folyó vízgyűjtő területe, ugyanakkor a Duna vízgyűjtő területére, a Bécsi-medencére, az Enns és a Traun folyók környékére és a Felső-Dunára nagy mennyiségű csapadék érkezett. Emiatt a Duna magyarországi szakaszán mindenhol a harmadfokot meghaladó árhullámra kell számítani - mondta az InfoRádiónak Siklós Gabriella.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője szerint most a Szigetközben a legkritikusabb a helyzet, ahol az védvonalak mentén a katonaság segítségét is igénybe kell venni. A Lajta folyónál pedig szükségtározó megnyitása lehet szükséges Mosonmagyaróvár lakossága védelmében.

2013-ban 891 centiméteres volt a legnagyobb mért vízállás, most feltehetően a 800 centimétert meg fogja haladni ez az érték - emelte ki a szóvivő. Hozzátette, hogy a szakemberek 4-5 napos előrejelzéseket látnak, így arra nehéz válaszolni, hogy meddig tart az árhullám. Attól is függ, hogy a meleg időjárás visszatérése esetén mikor indul meg az olvadás a vízgyűjtő területeken, mert az még elnyújthatja az apadást.

"Egy árhullámnál, a vízügyes szakemberek számára általában a tetőzés is fontos dolog, de sokkal fontosabb az, hogy utána mi következik" - mondta a szóvivő, aki szerint az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően a töltések jó állapotban vannak.

A szóvivő felhívta a figyelmet arra, hogy az Országos Vízügyi Főigazgatóság közösségi média oldalán további részleteket is lehet találni az árvízi védekezésről.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Siklós Gabriella a legfrissebb árvízi helyzetről - ÉLŐBŐL
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást