Nyitókép: Pixabay

Gyenge lesz az idei körtetermés, az év végére akár áruhiány is lehet

Infostart / InfoRádió - Sipos Ildikó
2024. szeptember 16. 21:07
Gyenge, közepes körtetermés várható idén Magyarországon, mivel az aszály nem kedvezett az érésének, így sok helyen apró maradt – mondta az InfoRádióban a FruitVeb elnöke. Apáti Ferenc arról is beszélt, hogy a klimatikus viszonyok változása miatt a gazdáknak egyre kevésbé éri meg körtét termeszteni.

Az utóbbi években a körte termőterülete és termésmennyisége is folyamatosan csökkent, jelenleg 1886 hektáron termesztik Magyarországon. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) körképe szerint az elmúlt tíz év legkisebb termése várható körtéből az idén.

A FruitVeB elnöke az InfoRádióban elmondta: az idei aszály, forróság minden gyümölcs termésére kedvezőtlenül hatott, így a körtére is, ami különösen nem kedveli a meleg, száraz időt. Sokkal inkább megfelel neki például a hollandiai klíma, ahol mérsékelten van meleg nyáron is, nem olyan magas a páratartalom és egész évben gyakori a csapadék.

Apáti Ferenc hozzátette: az idei gyengébb körtetermést némileg befolyásolták a tavaszi fagykárok is, de a hazai körteültetvények döntő része sértetlenül megúszta ezt az időszakot, számottevő veszteség, károsodás nem volt. Mint fogalmazott, a legnagyobb gond, hogy

„folyamatosan öregszenek az ültetvények, romlik a kondíciójuk”, ami miatt évről évre egyre kevesebb körte terem.

A jelenlegi magyarországi klíma egyre kevésbé alkalmas a termesztésére és egyre kevesebb a jó minőségű ültetvény, ahonnan étkezési minőségű körte takarítható be.

A FruitVeB elnöke szerint gyenge, közepes termés várható idén körtéből. Öt évvel ezelőtt és korábban még 25-35 ezer tonna körüli termés volt idehaza, míg az utóbbi években már csak 15-20 ezer, és Apáti Ferenc úgy gondolja, hogy idén is hasonló mennyiségre lehet számítani. Ugyanakkor figyelmeztetett, hogy

ha a következő években nem lesz megújulás, nem történik újratelepítés, akkor „folyamatosan csökkenő terméspotenciállal kell szembenézniük a gazdáknak”.

A csapadékszegény talaj és a légköri aszály nem kedvez a gyümölcs konzisztenciájának, ugyanakkor az öntözött ültetvényeken még a forróságban sem veszít érdemben a lédússágából a körte. Az aszály negatív hatása inkább az apróbb gyümölcsméretekben ütközik ki. „Amikor napközben 35-38 Celsius-fok van, és még éjszaka is 20-25 Celsius-fok feletti a hőmérséklet, akkor egyszerűen nincs érdemi gyümölcsméret-növekedés. A körténél ez kevésbé játszik szerepet, de például az alma esetében az aszályos, meleg időben kisebbek teremnek, sőt elszíneződés is történhet” – magyarázta Apáti Ferenc.

Jelenleg az első osztályú étkezési körte kilójáért 700–1000 forintot kell fizetni a boltokban, a legtöbb helyen 700–800 forintot kérnek érte. A FruitVeB elnöke arra számít, hogy a következő két-három hónapban nem lesznek nagy változások az árazásban, ugyanakkor figyelmeztetett, hogy nemcsak Magyarországon, hanem egész Európában alacsony az idei körtetermés az átlagoshoz képest, így nem lehet kizárni, hogy december-január környékén már árualaphiány lesz, ami áremelkedést vonhat maga után.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Gyenge lesz az idei körtetermés, az év végére akár áruhiány is lehet
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást