Nyitókép: Miljan Živković/Getty Images

Vészjelzés a traumatológustól: olyan sérültek érkeznek, mint korábban soha

Infostart / InfoRádió - Tatár Tímea
2024. szeptember 7. 16:15
Az elektromos rollerek, gördeszkák, biciklik megjelenésével olyan sérülésekkel találkoznak a traumatológián, amelyekkel korábban soha – mondta az InfoRádióban Molitorisz Dániel. A traumatológus, gyermekortopéd szakorvos szerint a bukósisak viselése egyértelműen kötelező, de eséskor az egyéb védőfelszerelések is segíthetnek elkerülni a súlyos, olykor maradandó sérüléseket.

Egyre több olyan közlekedési eszköz jelenik meg az utakon, amelyek használata közben kis alátámasztás mellett magasan van a súlypont, azaz nagyot lehet velük esni. Ilyen például a roller, a motoros gördeszka, az egykerekű, vagy éppen az elektromos bicikli, ráadásul ezekkel az eszközökkel 20-30 km/órás, vagy annál nagyobb sebességgel is lehet száguldani – mondta Molitorisz Dániel az InfoRádióban.

A traumatológus arra hívta fel a figyelmet, hogy

a felhasználók többsége nem képes megfelelően használni az eszközöket.

"Amióta a rollerek kikerültek az útra, azóta az embereknek a rollerezési kedve megnőtt. Mi még gyerekkorunkban rollereztünk, a mai 17-18 évesek viszont nem, és mi sem rollereztünk olyan sebességgel, mint ahogy ők teszik most. Aki 17-18 évesen áll fel egy rollerre, annak nincsenek meg a szükséges képességei" – fejtette ki a gyermekortopéd szakorvos, és hozzátette, hogy gyakran túlsúllyal küzdő felnőttek is kipróbálják az eszközöket, akik 40-50 kilométer/órás sebesség mellett bekövetkező balesetekben komoly sérüléseket szenvednek.

"Ennél a sebességnél már nincsen különbség a motoros, a biciklista, a gördeszkás vagy a rolleres között, legfeljebb az, hogy milyen magasról repül el. Gyakoriak az olyan sérülések is, amelyek maradandó egészségkárosodáshoz vezethetnek" – mondta Molitorisz Dániel, és kiemelte a védőfelszerelés használatának fontosságát. Szerinte fontos lenne olyan szabályozást bevezetni, ami csökkenti a sérülések a kialakulását, és fontos lenne a passzív közlekedőknek a védelme, ugyanis sokszor kell ellátni azokat a gyalogosokat is, akiket a járdán ütnek el a rolleresek, gördeszkások.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Bukósisak viselése a traumatológus szemével
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást