Nyitókép: Getty Images/ Marko Geber

Október végéig még biztosan hiánycikk lesz az ADHD-s gyerekek kezeléséhez szükséges gyógyszer

Infostart
2024. szeptember 6. 17:15
A gyógyszer segít koncentrálni a figyelemzavaros hiperaktivitással küzdő gyerekeknek. A Nemzeti Gyógyszerészeti Központ augusztusban azt ígérte, hamarosan újból elérhető lesz a gyógyszer, de azóta sincs a gyógyszertárakban. Sok szülő külföldről próbálja beszerezni, többszörös áron.

Sok szülő még augusztus elején a közösségi médiában igyekezett Bitinexet szerezni ADHS-s gyermekének, de nem jártak sikerrel, országos hiány van a készítményből - számol be róla az RTL Híradó. Ekkor már hónapok óta nem volt kapható a gyógyszertárakban a Bitinex, ami segít a figyelemhiányos hiperaktivitással küzdő gyermekeknek a koncentrálásban.

A Nemzeti Gyógyszerészeti Központnál az érdeklődőknek azt mondták, hogy egy héttel később újra kapható lesz a gyógyszer, de több szülő azzal fordult a csatornához, hogy Magyarországon továbbra sem beszerezhető.

A csatorna több gyógyszertárat megkérdezett az ügyben, és azt az információt kapta, hogy

sehol nem lehet Bitinexet kapni és helyettesíteni sem lehetséges.

Volt, ahol azt ajánlották, hogy próbálják meg külföldről beszeretni a készítményt, a környező országok patikáiban ugyanis elérhető ugyanaz a hatóanyag, igaz, három-négyszeres áron.

A műsorban egy édesanya arról beszélt, hogy kislánya jól teljesített a gyógyszerrel. Azonban amit itthon támogatással 7 ezer forintért tudott megvenni, azt most Ausztriából kénytelen beszerezni, körülbelül havi 30 ezer forintért. Egy másik nyilatkozó Romániából jutott hozzá, de csak egy doboznyi gyógyszerhez.

A Nemzeti Gyógyszerészeti Központnál azt írták: "a forgalomba hozatali engedély jogosultja október 31-ig jelentette az átmeneti hiányt a Bitinex nevű, atoxoetin hatóanyagú készítményből, amely egész Európát érintő gyártási probléma". Azt is hozzátették, hogy a nagykereskedők folyamatosan keresik a lehetőséget a külföldről való pótlásra, azonban a globális hiány miatt ezek a források is szűkösek.

A csatorna arra a kérdésre, hogy ha külföldön elérhető a hatóanyag, akkor miért nem forgalmazzák azokat a gyógyszereket idehaza is, nem kapott választ.