Nyitókép: Pixabay

Mobiltilalom: így élték meg az első napot a diákok

Infostart
2024. szeptember 3. 13:15
Iskolánként változnak a tapasztalatok a mobiltelefonok kötelező iskolai begyűjtéséről.

Egy, az idei tanévtől érvényes új rendelet szerint a diákok kötelesek leadni a telefonjaikat, míg az iskolában vannak. A tanév első napjának tapasztalataiból közölt gyűjtést a divany.hu a Reddit alapján.

Az első okoseszköz-mentes napot mindenki másként élte meg. Akadt, aki semmi fennakadást nem tapasztalt, és olyan is, aki „rést talált a pajzson”. Egy tizenegyedik osztályba járó diák arról számolt be, hogy az osztály 99 százaléka leadta a telefont, a maradék egy százalék pedig – akik közé a hozzászóló is tartozik – régi telefont adott le. Beszámolója szerint sokan nehezen bírták a telefonjaik nélkül, és több volt a verbális bántalmazás, mint általában.

A diákok kíváncsiak voltak rá, hogy a tanár figyeli-e egyáltalán, hogy melyik telefon kié, de az derült ki, hogy nem: „A haverommal leteszteltük, hogy mi van, ha azt mondja az én telefonomra, hogy az övé. Szó nélkül kiadták neki a telóm.”

Egy másik diák beszámolója szerint a tanáruk előre figyelmeztette a diákokat, hogy meg se próbáljanak régi telefont beadni, mert ellenőrzi, hogy működik-e és a szeme láttára kell kikapcsolni. Mint írta, az osztályfőnöknek van félnivalója, hiszen az iskolába kihelyezett katona bármikor ellenőrizheti. Egy másik iskola diákja azt írta, hogy senki nem kutatja át a zsebeit, ám tény, hogy a tanároknak van joga kipakoltatni őket.

Hova kerülnek a telefonok?

Volt szülő, aki arról számolt be, hogy a gyerekeknek a táskájukban vagy a szekrényükben kell tárolni a telefont, és a tanár utasítására elővehetik, valamint a szünetben fizethetnek vele a büfében. Akadt olyan iskola is, amely reggel teljesen beszedte a telefonokat. Ezek vagy az osztályteremben lévő szekrénybe kerültek, vagy például a gazdasági iroda dolgozói vigyáztak rájuk. Máshol már az iskola küszöbén, vagyis a portán le kellett adni a mobilokat az ottani zárható szekrénybe.