Nyitókép: FreshSplash/Getty Images

Az iskolai mobiltelefonos tiltás visszavonását követlei a PDSZ

Infostart
2024. augusztus 31. 19:30
A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete nyílt levelet írt Pintér Sándor belügyminiszternek és Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkárnak; ebben az iskolai mobiltelefon-használatot korlátozó kormányrendelet hatályon kívül helyezését követelik.

A rendelet, amely előírja, hogy a tanulók mobiltelefonjait minden reggel be kell gyűjteni, és csak a tanítás végén adhatják vissza őket, komoly alkotmányos aggályokat vet fel – írta a PDSZ, az alábbi aggályaikat megfogalmazva a korlátozással kapcsolatban:

  1. A tulajdonhoz való jog megsértése: egyrészt sérti a diákok Alaptörvényben foglalt jogát, másrészt a mobiltelefonok jelentős anyagi értéket képviselnek, nem tartoznak olyan tárgyak közé, amelyek elkobzása ne volna indokolatlan és aránytalan beavatkozás ezen alkotmányos jogba. Kikapcsolásukkal elérhető ugyanaz a hatás, ehhez nem szükséges az eszköz leadása.
  2. A pedagógusok felelősségvállalásának kérdése: a pedagógusok számára jelentős anyagi és jogi kockázatot jelent az eszközökért való felelősségvállalás. Több millió forint értékű okostelefonért nem hárítható rájuk a felelősség, hiszen az intézmények nem rendelkeznek megfelelő biztosítással, ezért ha a telefonok megsérülnek vagy eltűnnek, a dolgozók nem tudják a károkat megtéríteni. Ezenkívül jogszabályi garancia sem szerepel a rendeletben, hogy a telefonokat megfelelően tárolják.
  3. Az oktatási autonómia és a pedagógiai szabadság korlátozása: az iskolák meglévő és működő házirendekkel rendelkeznek, ebből adódóan ez sérti az intézmények, valamint a pedagógusok szakmai autonómiáját. Az iskolák a digitális nevelés felelős használatára nevelnék diákjaikat, mely a 21. század egyik fontos készsége. Ezt hagyja figyelmen kívül a kormányrendelet, és korlátozza a tanárok hatékony nevelési módszereinek alkalmazását.
  4. Az iskolai semlegesség megsértése: a PDSZ szerint aggályos, hogy politikai nyomásgyakorlásról kaptak híreket, mely sérti az iskolák politikai semlegességét és az oktatási intézmények autonómiáját, valamint a pedagógiai munka szakmai függetlenségét.

A nyílt levél kiemeli, hogy a diákok nagy része jogilag cselekvőképtelen, kiskorú személy. Tulajdonukat a szülők megkérdezése nélkül korlátozná a kormányrendelet. A rendelet nem tartalmaz végrehajtási részt, az iskolákra bízza a megoldást. Végül pedig a PDSZ hangsúlyozza, hogy indokolatlan a mobiltelefon-használat korlátozása kormányrendelettel – idézi az Index a közleményt.