Nyitókép: Pixabay

Hihetetlen történetekről számolnak be az elhíresült gólyatábor résztvevői

Infostart
2024. augusztus 21. 16:52
Beszámolók szerint azt is kérték tőlük, ne beszéljenek a történtekről, hogy ne rontsák az élményt.

A diákok beszámolója szerint egészen durva dolgok történtek a BME VIK gólyatáborában. Többen a megalázó bánásmód miatt korábban hazamentek - írta az Eduline. Ez az a gólyatábor, amelyik arról vált ismertté, hogy az elsősök nem vihettek be óvszert. Radács Kristóf, az Egyetemi Hallgatói Képviselet elnöke akkor ennek kapcsán azt nyilatkozta, hogy a tábor szervezői szerint a szexuális kontaktus elkerülése hatékonyabb a gumióvszer használatánál, erre fokozottan fel is hívják gólyák figyelmét.

Az oktatási portál a BME VIK bodajki augusztus 14-17-i táboráról beszámolók több dologra is panaszkodtak. Ezek alapján egyebek mellett

  • a tűző napon gyalogoltatták a gólyákat a táborba egy órán keresztül,
  • a gurulós bőröndöket is csak kézben cipelhették,
  • csak magázódni lehetett,
  • első este csak későn kaptak enni,
  • első este az összes táskát kipakolták vagy kipakoltatták a gólyákkal, és elvették még a gyógyszereket is, amiket csak kérésre adtak vissza.
  • A szobák koedukáltak voltak, 13 fiúra jutott 1- 2 lány.

""Külön mosdószünetek voltak. Napi max 3 db. 1 perc után üvöltve jöttek, hogy menjenek ki az emberek, jönne a következő csapat. A fürdés sem volt sokkal jobb. Fiúknak 2, lányoknak 5 percük volt. Stopperrel mérték. Ebbe beletartozott a tusolás. a fogmosás, a mosdózás és az öltözködés. Végig egy piros baseballütővel ütötték a falat és a zuhanyfülkéket, üvöltöztek, hogy siessünk, mindenki ránk vár" - írta az Eduline-nak egy résztvevő.

További beszámolók szerint nem ez lehetett az első hasonló stílusú gólyatábor. Egy egykori résztvevő azt írta, hogy ő a kétezres évek elején járt a karra, de "a gólyatábor akkor is pont olyan volt, mint amilyen a hírek alapján a mostani." Arra nem emlékszik, hogy a táskákat átkutatták-e vagy elvettek volna valamit, de arra igen, hogy a szervezők abszolút "munkatábor-stílusban" tolták, csendőrpertuval, vezényszavakkal. Engedély kellett ahhoz, hogy valaki kimenjen a mosdóba, megegyen egy szendvicset, amit többnyire nem kapott meg, hanem ki kellett érdemelnie valamivel.

"Elvileg a cél az volt, hogy majd a közös ellenség összekovácsolja a társaságot, és a záróbulin ünnepélyesen »befogadtak« és már tegeződhettünk, de azért sokkal inkább csak jó öreg szokásos nettó hatalomfitogtatásnak tűnt - fejtette ki az öregdiák.

A napon gyaloglás és a bőröndcipelés már 2017-ben is szokás volt egy másik beszámoló szerint a gólyatáborban. A táskákat már akkor is kipakoltatták, habár a ruhákat nem rázták, rázatták ki. A szobák akkor is koedukáltak voltak, szintén a fenti fiús többséggel.

"Annó a programokon úgy kaptunk vizet, hogy csoportonként körbe adtak néhány 1,5-2 literes flakont, melyek kupakja ki volt fúrva, ezáltal ha megnyomtuk spriccelt belőle a víz. Ennek az volt a lényege, hogy anélkül tudtunk inni belőle, hogy a szánkba kellett volna venni a flakont. Természetesen voltak résztvevők, akik bevették a szájukba a kupakot, majd ezután adták tovább a flakont, emiatt a táborozók egy része hasmenés miatt kénytelen volt hazamenni - írta egy korábbi hallgató, akinek összességében nagyon rossz élmény volt a tábor.

Egy tavalyi résztvevő azt írta, a zuhanyzásra-mosdásra akkor is csak percek voltak, nekik is ütötték a függöny nélküli fülkék falát, nagyon megalázónak találta az egészet. Az ő táborukból is sokan hazamentek, de előtte a távozóknak fél órát kellett beszélniük egy felsőbbévessel, aki megpróbálta őket meggyőzni, hogy maradjanak. Amikor valaki így elment, a többieknek mindig kommunikálva volt a beszámoló szerint, hogy ha ők is ezt teszik, valami nagyról maradnak le.