Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Megmenekülhet Karácsony Gergely és ezt a Fidesznek is köszönheti

Infostart
2024. augusztus 19. 10:12
Csak négyötödös többséggel lehet feloszlatni a fővárosi közgyűlést. Ez az önkormányzati választások utáni erőviszonyokat nézve komoly mentőöv lehet Karácsony Gergelynek.

Kovács Gergely, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) elnöke a Válasz Online-nak adott interjújában arra tippelt, hogy egy éven belül feloszlik a fővárosi közgyűlés. A politikus jóslata azért is figyelemre méltó, mert adott esetben épp pártjának három közgyűlési mandátuma lehet a mérleg nyelve a feloszlás kimondásához - írja az Index.

A lap azt írja hosszú elemzésében, hogy a június 9-i önkormányzati választás jogi hátterének története 2021 őszéig nyúlik vissza, amikor az Országgyűlés Szabó Tímea ellenzéki képviselő javaslatára eltörölte azt a korlátozást, amely szerint nem tűzhető ki országos népszavazás az országgyűlési, az európai parlamenti és az önkormányzati választást megelőző és követő negyvenegy napon belüli időpontra.

Aztán tavaly novemberben Szabadi István, a Mi Hazánk képviselője törvényjavaslatot nyújtott be, ezt december 12-én elfogadta. Ez kimondja, hogy a fővárosi közgyűlés feloszlásának kimondásához az önkormányzati képviselők négyötödének igen szavazata szükséges,

a képviselő-testület feloszlása nem mondható ki a választást követő hat hónapon belül,

valamint az általános választást megelőző év április 1-jét követően.

A korábbi szabályok szerint a feloszlás kimondásához nem négyötödös, hanem úgynevezett minősített többség kellett, ami az összes képviselő több mint felének igen szavazatát takarta.

Választási matek

Mindez a június 9-i budapesti önkormányzati választások eredményét ismerve azt jelenti, hogy

a fővárosi közgyűlés feloszlását a Karácsony Gergely mögötti Párbeszéd – Zöldek–DK–MSZP-szövetség hét mandátummal blokkolni tudja.

Miután a feloszlás kimondásához négyötödös többség kell, a közgyűlés harminchárom tagjából huszonhétnek kellene megnyomnia az igen gombot. A január 5-ig hatályos szabályozás szerint ehhez elegendő lett volna tizenhét szavazat is.