Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Sulyok Tamás: erősíteni kell a kétoldalú párbeszédet Szlovákiával

Infostart / MTI
2024. július 18. 14:17
A kétoldalú párbeszédet nem csak fenn kell tartani, de erősíteni is kell ahhoz, hogy Magyarország és Szlovákia regionális és európai szinten is még inkább szolgálni tudja saját nemzeti és egyben a két ország stratégiai partnerségéből fakadó érdekeit - mondta Sulyok Tamás köztársasági elnök csütörtökön Peter Pellegrini szlovák állfővel tartott közös sajtótájékoztatóján Budapesten.

Sulyok Tamás elmondta: a csütörtöki találkozón több kiemelt, a stratégiai partnerség megerősítésére irányuló területet is áttekintettek. Hozzátette: ahhoz kapcsolódva, hogy Magyarország tölti be az Európai Unió Tanácsának elnöki tisztségét, kérte Peter Pellegrini támogatását, hogy hazánk, tisztességes közvetítőként, elősegíthesse elnöksége alatt többek közt az illegális migráció megfékezését, az európai védelempolitika megerősítését, a gazdaközpontú uniós agrárpolitikát, valamint a demográfiai kihívások tényleges megoldását.

Elmondta: a bővítéssel kapcsolatban a két ország álláspontja azonos, azaz fel kell gyorsítani a nyugat-balkáni országok uniós csatlakozási folyamatát. Kiemelte: jelezte Peter Pellegrininek, hogy míg az Európai Unió egy nagyobb szövetségi és egyben alkalmazkodási rendszer, addig is érdemes a lokális, valóban a jó párbeszéden és együttműködésen alapuló kisebb egységeket is fenntartani, működtetni.

Mint mondta pártolja a visegrádi kezdeményezést és reményei szerint a közösség még erősebb, európai motorrá alakulhat a téli lengyelországi találkozón.

A magyar hadsereg főparancsnokaként Sulyok Tamás jelezte, hogy a légtérrendészeti feladatok közös ellátásához a magyar hadsereg folyamatos fejlesztései még inkább hozzá tudnak járulni. A köztársasági elnök elmondta: négyszemközt is jelezte szlovák kollégájának hazánk mindenfajta agresszióval szembeni ellenállását.

"Az emberi méltóság sérthetetlen, tiszteletben kell tartani, tartatni és védelmezni kell" - hangsúlyozta, kiemelve: az emberi jogképesség a minden embert megillető alapvető természetes jog, mely jelenti a szabadságot, a békét, az egyének saját önrendelkezését.

Hozzátette: mélyen elítélendő, amikor a békével szemben agresszorok lépnek fel katonai erővel, másutt terrorcselekményekkel, vagy éppen személyek ellen elkövetett merényletekkel.

"Mindig együtt érzek a békétlenség elszenvedőivel és egyben kifejezem reményemet, hogy ezen cselekmények száma és minősége is minél hamarabb csökken, megszűnik"- közölte az államfő.

Elmondta: beszéltek a nemzeti kisebbségek helyzetéről is, és egyetértettek abban, hogy az együttélés támogatása mindkét fél érdeke, amelyhez a magyar köztársasági elnök reményei szerint muníciót ad a szlovák elnök leendő szlovákiai magyar tanácsadója is.

Hozzátette: Magyarország minden erőfeszítést megtesz annak érdekében, hogy jelentős támogatást biztosítson a magyarországi szlovák közösség számára, miközben a magyarokról való gondoskodás szerte a világon prioritás számunkra. Kitért arra is, hogy Szlovákiában a kassai Rovás Polgári Társulás tevékenységének zavartalan ellátásában vagyunk érdekeltek, mint ahogyan abban is, hogy a határkeresztező vasúti kapcsolatok fejlesztése megtörténjen.

Szlovákia nem bojkottálja a magyar elnökséget

Szlovákia nem fog csatlakozni semmilyen kísérlethez, aktivitáshoz, amellyel bojkottálni akarják a magyar elnökséget – mondta Peter Pellegrini szlovák államfő Sulyok Tamás köztársasági elnökkel tartott közös sajtótájékoztatóján..

Hozzátette: a szlovák kormány képviselői részt fognak venni és támogatni fognak minden magyar tevékenységet.

Nem hiszi, hogy büntetni kell valakit azért, mert párbeszédet kíván kezdeményezni

– hangsúlyozta.

Pellegrini megköszönte Magyarország ígéretét, hogy 2025 végéig meghosszabbítja Szlovákia légvédelmét.

Elmondta, hogy a gazdasági segítségnyújtás tovább fejlődik a két ország között, amely nemcsak árucserére vonatkozik, hanem a munkaerőre is.