Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Vitával kezdődött a főpolgármester-választás szavazólapjainak újraszámlálása

Infostart
2024. július 9. 15:42
Kedden nyolc kerületben számolják újra a június 9-i választáson leadott voksokat, majd jön a kétnapos folytatás, hogy végre jogerősen kiderüljön, októbertől ki lesz Budapest főpolgármestere.

Kedden kezdődött és a tervek szerint csütörtökig tart a főpolgármester-választás érvényes szavazatainak újraszámlálása, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) várhatóan pénteken dönt az eredményről. A Kúria végzése alapján az NVB döntött a főpolgármester-választáson leadott érvényes szavazatok átvizsgálásának és újraszámlálásának módjáról. Ehhez a fővárosi kerületi helyi választási irodák közreműködését veszik igénybe.

A Index az I. kerületi önkormányzat épületéből jelentkezett a kedd délutáni urnabontásról, és kiderült, a folyamatot nemzetközi megfigyelők, a Kúria képviselői, valamint Vitézy Dávid és Karácsony Gergely delegáltjai is felügyelik a helyi választási iroda köztisztviselői mellett. A feladat ugyanaz, mint június 9-én volt: megszámolják a szavazatokat, és megvizsgálják, hogy érvényesek-e, illetve, hogy valóban arra a jelöltre adták-e le.

A számlálás azonban nem kezdődött el időben, mert a főpolgármester delegáltjai azt kifogásolták, hogy hol helyezzék el a még ki nem bontott urnákat, és azt is rögzíteni kívánták a jegyzőkönyvben, hogy mely dobozokat tartják igazoltan sértetlennek. Végül a Nemzeti Választási Bizottság képviselője úgy döntött, hogy delegáltak lefényképezhetik és jegyzőkönyvezhetik a visszásságokat.

A Telex úgy értesült, hogy tíz perccel a dobozok felnyitása után már találtak problémás szavazólapot az újraszámlálók: tévesen Karácsony Gergelyre leadott szavazatként értékeltek korábban egy olyat, amely igazából Vitézy-szavazat volt. Ilyesmire a portál értesülései szerint máshol is volt példa, a XVII. kerület egyik szavazókörében hét, tévesen Vitézy Dávidnak elszámolt, valójában Karácsony Gergelyre adott szavazatot is találtak.

Mint ismert, az első, június 10-én hajnalban kihirdetett eredmény szerint 324 szavazattal Karácsony Gergely győzött, az eredmény ellen azonban ő és kihívója, Vitézy Dávid is fellebbezett. Ezt követően újraszámolták az eredetileg érvénytelennek minősített voksokat, és találtak is néhány érvényeset, így végül 41 voksnyi különbséggel nyert Karácsony Gergely. Ezt az eredményt a Kúria is jóváhagyta, ám Vitézy Dávid panaszára az Alkotmánybíróság új eljárásra kötelezte a Kúriát, amely másodszorra már az összes érvényes szavazat újraszámolását rendelte el, amire hétfőn az NVB adott utasítást és menetrendet.

Az újraszámlálás a három jelöltre – Karácsony Gergelyre, Vitézy Dávidra és Grundtner Andrásra – leadott összesen 782 110 szavazat ellenőrzését jelenti. Az NVB útmutatása szerint a kerületekben azonos módon zajlik a folyamat: szavazókörönként és azon belül is jelöltenként újra megvizsgálják a szavazólapokat, hogy kiszűrjék, van-e tévesen máshová sorolt vagy érvénytelen szavazólap.

Az újraszámlálási menetrend:

  • kedden nyolc kerület – az I., az V., a VI., a VII., a XVI., a XVII., a XXII. és a XXIII. – 301 szavazóköre
  • szerdán 9 órától nyolc kerület – a II., a III., a IV., a XI., a XIII., a XIV., a XVIII. és a XXI. – 676 szavazóköre
  • csütörtökön 9 órától hét kerület – a VIII., a IX., a X., a XII., a XV., a XIX. és a XX. – 390 szavazóköre