Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Lemondtak az MSZP társelnökei

Infostart
2024. június 22. 14:34
Kunhalmi Ágnes és Komjáthi Imre a párt gyenge választási szereplésével indokolta a távozást.

Az MSZP társelnökei a párt országos választmányi ülésén jelentették be lemondásukat. Az Index szerint vélhetően a párt többi politikusának nyomására hozták meg ezt a döntést. Kunhalmi Ágnes a 18. kerület egyéni országgyűlési képviselőjeként folytatja a munkát.

Komjáthi Imre az ATV- nek nyilatkozva megerősítette a hírt. Úgy tudni, hogy a napokban több szocialista politikus – köztük Lamperth Mónika és Lendvai Ildikó – szorgalmazta a tisztújítást. Az MSZP a honlapján már módosította is a névsort, a két politikus nem szerepel a vezetőségi tagok között.

"A mai napon lemondtam az MSZP társelnöki tisztségéről"

– közölte Kunhalmi Ágnes a Facebookon. Még hozzátette: szombaton tartotta meg az MSZP a választások óta az első választmányi ülését, és ott jelentette be először a döntést.

A politikus arról írt a bejegyzésében, hogy „továbbra is meggyőződése, hogy nincs jó társadalom baloldal nélkül”. A saját további feladatairól azt írta, hogy „a hazai baloldal értékeinek képviseletén túl a 18. kerület egyéni országgyűlési képviselőjeként, ahogy 2018-ban és 2022-ben, úgy 2026-ban is újra legyőzze Orbán jelöltjét”.

A XVIII. kerület polgárai, minden baloldali polgár és minden magyar állampolgár számíthat rám a következő években is

– hangoztatta Kunhalmi Ágnes.

Az MSZP most lemondott társelnöke a DK–MSZP–Párbeszéd-koalíció választásokon elért, mindössze 367 ezer szavazatot számláló, gyenge eredménye után úgy fogalmazott, hogy „rendkívül csalódott”.

A másik társelnök, Komjáthi Imre is posztolt a lemondásáról, ő azt írta, hogy „munkásemberként úgy tanulta, hogy mindennek van következménye, ezért a kongresszustól kapott bizalmat, és a társelnöki mandátumot visszaadja azoknak, akiktől kapta, vagyis az MSZP közösségének”.

Vállalni kell a felelősséget, és le kell vonni a megfelelő következtetéseket, tanulságokat a választási eredményekből – hangsúlyozta.

A választási kudarc után a Momentum elnöke, Donáth Anna is lemondott, Dobrev Klára pedig bejelentette a DK-s árnyékkormánya végét. Gyurcsány Ferenc ugyan szintén beszélt a lemondás lehetőségéről, de még nem hozott ilyen döntést.