Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Orbán Viktor: a brüsszeli bírságot azokkal kell megfizettetni, akik nyernek a háborún

Infostart
2024. június 21. 08:30
Berlinből adott interjút a közrádiónak Orbán Viktor. A magyar miniszterelnök ma Olaf Scholz német kancellárral tárgyal.

"Az egész német ipar nagy átalakuláson megy keresztül. A kérdés az, hogy ebben lesz-e helye a magyaroknak vagy sem, ezért tárgyaltam a Mercedes-gyár vezetőivel" – mondta Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt Magyarország című műsorában. (A teljes beszélgetést itt tudja visszahallgatni.) Hozzátette, hogy szigorú titoktartást fogadva engedték be az üzembe, ahol a legújabb fejlesztéseket is láthatta.

"A Mercedes most egy olyan beruházást hoz létre Magyarországon, ami 3800-4200 új munkahelyet jelent majd Kecskeméten" – mondta a miniszterelnök, hozzátéve, hogy olyan modelleket és azok alkatrészeit gyártják majd ott, amiket eddig még be sem mutattak.

A Berlinben tartózkodó kormányfő kiemelte, hogy elsősorban a gazdasági együttműködést kell megerősítenie a mindenkori német kancellárral. Úgy fogalmazott, ők ugyanabban a cipőben járnak, mint mi, számukra is kulcskérdés a világgazdaság nyitottsága, és az, hogy a termékeiket el tudják adni a világpiacon.

Az esedékes magyar uniós elnökséggel kapcsolatban pedig a versenyképesség ügyében kell tárgyalni – emelte ki a kormányfő, és jelezte, a német kancellárral folytatott egyeztetése során az elnökség prioritásairól is egyeztetnek.

Az uniós csúcsvezetők megválasztásával kapcsolatban arról beszélt, hogy a hét elején tartott brüsszeli informális találkozón nem hozhattak jogi értelemben döntést, a baloldali pártok mégis szétosztották a pozíciókat. Arra a kérdésre, hogy ez ellen mit lehet tenni, azt válaszolta, hogy nem az a kérdés, hogy a döntés elfogadható, hanem az, hogy mihez van erő, az, hogy hány szavazatod van, és kivel tudsz összefogni.

Orbán Viktor szerint Brüsszelben háborús koalíció jött létre, amelynek a gondolkodása merőben más, mint a békepárti magyaroké.

"Ez egy háborús koalíció, nyíltan beszélnek erről. Az, hogy militarista hangulat uralkodjon Németországban, három éve még elképzelhetetlen volt" – fogalmazott.

"Lakosságcsere történik Európában, radikálisan nő a muszlimok száma, a háborúpárti koalíció pedig ráadásul nem piacbarát, az adóemelés pártján áll"

– fejtette ki Orbán Viktor. Szerinte az EP-választáson sokan a jobboldali pártok helyett inkább a mérsékeltre akartak voksolni, amit elvileg a Néppárt képviselt. Az ő dicstelen szerepük abban állt, hogy begyűjtötték ezeket a szavazatokat, és átvitték a baloldalra – ezért nem jött létre a jobboldali többség.

Mark Rutte leköszönő holland kormányfővel is találkozik majd a magyar kormányfő. Noha korábban Magyarország nem támogatta Ruttét a NATO-főtitkári pozíció betöltésében, Orbán Viktor emlékeztetett: Magyarország garanciákat kapott arra, hogy hazánknak nem kell részt vennie a NATO ukrajnai akcióiban sem katonai, sem anyagi tekintetben.

Az ukrajnai helyzetről szólva a kormányfő elmondta, hogy jelenleg Amerika vezetésével és Németország statisztálásával a nyugati világ le akarja győzni Oroszországot. Emlékeztetett, hogy a Nyugat ezt a háborút úgy akarja megvívni és megnyerni Oroszország ellen, hogy nem keveredik bele és Ukrajna területére korlátozza a harcokat.

"Ez a háború arról szól, hogy Szevasztopolban a NATO zászlaja vagy orosz zászló lesz" – fogalmazott Orbán Viktor, és úgy gondolja, reménytelen megnyerni a háborút az oroszok ellen, mert olyan magas árat kell fizetni, ami nem éri meg.

"Lassan egymillió gyereknek nincs édesapja, fel fog nőni egy nemzedék, amelynek kilátástalan lesz az élete"

– mondta a miniszterelnök, és megismételte, hogy a választás a háború és béke kérdéséről szólt, és a magyarok világosan elmondták, hogy nem akarnak részt venni a háborúban. "Mi erről a háborúba tartó vonatról leszálltunk, most az kell, hogy a masinisztát is meggyőzzük. Ezt nem tudtuk megtenni, de majd Donald Trump megteszi" – tette hozzá.

Manfred Weberrel kapcsolatban kifejtette, egy célja van, ártani Magyarországnak, amíg ott van, semmi jóra nem számíthat az ország. Ezzel utalt a Brüsszel által kiszabott migrációs bírságra is, amiről azt mondta, látja már azokat a megoldásokat, hogy azokkal fizettesse meg a pénzt, akik a migráción és a háborún a legtöbben keresik. "Ezt a weberi támadást ki fogjuk védeni" – tette hozzá.

"Mi ki fogunk maradni ebből a háborúból, Magyarország a béke szigete marad, mind a közbiztonság, mind a szociális biztonság, mind a háború tekintetében" – összegezte.

A magyar miniszterelnök hétfőn az olasz miniszterelnökkel, szerdán a francia elnökkel is tárgyalni fog.