Nyitókép: Facebook/Vitézy Dávid

Vitézy Dávid: a Fidesz döntése esélyt adott arra, hogy változás legyen Budapesten

Infostart
2024. június 7. 12:20
Újságírók kérdéseire válaszolt a főpolgármester-jelölt azután, hogy Szentkirályi Alexandra visszalépett a főpolgármesterségért zajló versenytől.

Már csak három főpolgármester-jelölt van versenyben, miután a Fidesz-KDNP jelöltje, Szentkirályi Alexandra pénteken bejelentette visszalépését. Vitézy Dávid a hírre először a Facebookon reagált, ahol öt vállalást is tett - erről itt írtunk. Az LMP és a Vitézy Dáviddal Budapestért Egyesület közös főpolgármester-jelöltje később kamerák elé állt és újságírói kérdésekre is válaszolt.

Kihívója visszalépését úgy értékelte, hogy a minapi Partizán-vita után - melyen Szentkirályi nem vett részt - nyilvánvalóvá vált, hogy ő a főpolgármester egyetlen esélyes kihívója. Közvélemény-kutatások alapján az látszik, hogy a Fidesz szavazói is egyre többen támogatták őt Szentkirályi Alexandra helyett. Ezzel kapcsolatban fogalmazott úgy, hogy a választás "első fordulóját" megnyerte, vasárnap jön a második.

Szerinte a Fidesz-KDNP-nél politikai döntés született: azt látva, hogy a biztos harmadik hely Szentkirályi Alexandráé, "esélyt adtak arra, hogy változás legyen Budapesten. Aki változást akar Budapesten, annak az én programom ezt kínálja, emellett ki fogok tartani" - fogalmazott. Vitézy Dávid szerint az is hozzájárult a népszerűsége növekedéséhez, hogy alternatív városvíziót tudott prezentálni és rámutatott Karácsony Gergely városvezetésének hiányosságaira.

Arra számít, hogy jelentős átalakulás lesz a fővárosi politikában: várakozásai szerint az ő listájuk és a Tisza-lista is bekerül a Fővárosi Közgyűlésbe, ahogy a Magyar Kétfarkú Kutya Párt is. Mint mondta, együttműködésre fog törekedni velük, de ügyek mentén tervezi ezt, párbeszédet szeretne a pártok között. Később megemlítette, hogy a közgyűlésben a nagy döntések többsége eddig is a két nagy oldal egyetértésével született úgy Tartós István ciklusaiban, mint Karácsony Gergely idejében is, és a város érdeke az, hogy legyen párbeszéd a pártok között a közgyűlésben.

Meglátása szerint azért van jobb esélye a budapestiek érdekeit képviselni a kormányzattal szemben, mert a programjával szerinte meghaladható a Lázár János nevével fémjelzett, a vidék-Budapest szembeállításáról, a budapesti fejlesztések visszafogásáról szóló politika, ahogy Karácsony Gergely panaszkodás-politikája is. Emellett ő nem ugródeszkának tekinti a főpolgármesteri széket (ezzel Karácsonyt vádolja, akinek szerinte miniszterelnöki, országos politikai ambíciói vannak), ezért jó tárgyalási pozíciót fog tudni kialakítani, ahogy ez több ellenzéki polgármesternek már sikerült - fogalmazott.

Arra a kérdésre, hogy ha kiemelt kormányzati beruházássá minősítenek egy fővárosi projektet, mit tehet (a kérdés a mini/maxi-Dubaj néven elhíresült rákosrendezői beruházással kapcsolatban merült fel), azt válaszolta: elsőként ő fogalmazott meg egy részletes urbanisztikai kritikát a projekttel szemben, ezt elküldte Lázár Jánosnak. Ugyanezt meg fogja tenni más ügyeknél is, ígérete szerint világos várospolitikai vízió mentén fog dolgozni.

"Ha kétharmados döntéssel az Országgyűlés határoz valamiről, akkor csak a politikai nyomásgyakorlásra van mód" - mutatott rá. Ezzel élni fog, és ha a programja mögött nagy támogatás van, erre nagyobb ereje lesz véleménye szerint, mint Karácsony Gergelynek.