Az eutanáziáért harcoló Karsai Dánielt fogadta Novák Katalin

Infostart
2024. január 16. 13:19
A köztársasági elnök ígéretet tett arra, hogy átgondolja a haldokló férfi ügyét, és két hét múlva ismét tárgyalhatnak.

A köztársasági elnök a Sándor-palotában fogadta hétfő délután Karsai Dánielt. A gyógyíthatatlan izomsorvadásban szenvedő alkotmányjogász Facebook-bejegyzésében ismertette, hogy konkrét javaslattal érkezett Novák Katalinhoz. Az eutanázia engedélyezéséért harcoló alkotmányjogász konkrét kéréssel érkezett a Sándor-palotába.

Karsai Dániel közösségi oldalán osztotta meg, hogy csaknem egy órán keresztül egyeztettek Novák Katalinnal, majd ígéretet kapott arra, hogy átgondolják az ügyét, amelyről két hét múlva ismét tárgyalhatnak.

"Abszolút nyitott hozzáállással találkoztunk. Novák Katalin csak annyit kért, hogy a stábjával alaposabban átgondolhassák a javaslatomat. A beszélgetést olyan két hét múlva folytatjuk" – fogalmazott Karsai Dániel, és hozzátette, Novák Katalin kérésére nem oszt meg további részleteket a találkozóról. Mint írta, a Sándor-palotában „valódi segítőkészséget” tapasztalt, ezért viszonzásképpen teljesíti a köztársasági elnök kérését.

Karsai Dániel az ALS nevű halálos és gyógyíthatatlan idegrendszeri betegségben szenved, így nem tartja helyénvalónak, hogy a magyar állam nem engedélyezi az aktív eutanáziát. Az alkotmányjogász aktívan küzd, hogy Magyarországon is legalizálják az egészségügyi beavatkozást. Az ügyben az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult, a magyar kormány azonban ellenkérelmet nyújtott be a strasbourgi bírósághoz. Karsai Dániel hosszabb interjút adott a közelmúltban az InfoRádiónak is.

Aktív eutanázia - Karsai Dániel-interjú
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást