Nyitókép: Forrás: Getty Images

A GVH nekimehet a honlapoknak is – itt vannak a részletek

Infostart / InfoRádió - Sipos Ildikó
2024. január 7. 18:28
Új jogkörökkel bővül a Gazdasági Versenyhivatal tevékenysége. Több más mellett honlapokat kapcsolhat le a hatóság, ha bebizonyosodik, hogy az oldal tisztességtelen gyakorlatot folytat – mondta az InfoRádióban a GVH kommunikációs vezetője, Horváth Bálint.

Évről évre folyamatosan bővülnek a GVH jogkörei, 2024-ben sincs lesz ez másképp. Mint Horváth Bálint, a versenyhatóság szóvivője az InfoRádióban elmondta, a friss jogkörök jelentős része az online tevékenységekhez kötődik.

"Februártól kötelezően alkalmazni kell a digitális szolgáltatásokról szóló úgynevezett DSA uniós rendeletet, és ennek a végrehajtásában nagyon fontos szerepet kap a GVH is, célzott ellenőrzéseket végezhet a digitális térben. Márciustól pedig tovább bővülnek a versenyhatóság jogérvényesítési lehetőségei: a GVH egy új jogkörnek köszönhetően már az eljárása során intézkedhet a jogsértő honlapok lekapcsolása ügyében. Ha eljárása során a a GVH azt látja, hogy egy internetes felületen olyan tiltott kereskedelmi gyakorlatot folytatnak, amely különösen kártékony, azonnal intézkedhet a honlap elérhetetlenségéről" – mondta a szóvivő.

Ezen felül 2024-ben várhatóan több új feladatot is kaphat a GVH, az egyik ilyen forrása egy ősszel lefolytatott vizsgálat az online szállásfoglalási piacon.

"A tapasztalatok alapján a GVH szakértői több fontos beavatkozási pontot is javasoltak a jogalkotóknak a szállásfoglalók és szállásadók védelme érdekében. Azt láttuk, hogy

kiszolgáltatott, egyenlőtlen helyzet jött létre a magyar szállásadók és a nagy online platformok között,

amelyek közül kiemelkedik a piacvezető cég, amely gyakorlatilag erőfölényben van – a holland tulajdonú Booking.com –, és egy új javaslat készült, ezt a javaslatot tárgyalni fogja az Országgyűlés, ezek alapján bővülnek a GVH jogkörei, hogy ne lehessen kiszolgáltatott helyzet" – magyarázta Horváth Bálint.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Új jogkörökkel bővül a GVH tevékenysége 2024-ben
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást