Nyitókép: police.hu

Újabb részletek a titkos budapesti illegális gyorsulási versenyekről

Infostart
2023. szeptember 29. 05:40
Az Árpád hídi tragédia után a rendőrség hajtóvadászatot indított.

Ahogy az Infostart is beszámolt róla, a Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság és az Auchan Magyarország Kft. összefogásának eredményeképpen augusztus végére lényegében megszűntek az illegális versenyek a vármegye legkedveltebb „versenypályáin”, a fóti és a dunakeszi Auchan környékén.

Czene-Joó Ádám, a Dunakeszi Rendőrkapitányság közlekedésrendészetének hadnagya a részletekről is beszélt a kozlekedesbiztonsag.kti.hu oldalnak. Mint kiderült, a rendőrségnek már muszáj volt lépnie, mert a nyár elején és közepén a korábban 10-20 résztvevővel tartott gyorsulási és driftelési versenyeken már 200-300-an, olykor 500 autó is megjelent, és előfordult, hogy ezren is körbeállták a „pályát”. Egyre nagyobb volt a kockázata annak, hogy egy elszabadult autó esetleg a nézők közé hajt és tömegszerencsétlenséget okoz.

Bár a rendőrség dolgát megnehezítette, hogy a korábban a közösségi médiában meghirdetett versenyeket – elkerülendő, hogy a járőrök idejekorán véget vethessenek a rendezvénynek – egyre konspiráltabban kezdték szervezni, és nőtt a spontán versenyek száma, a várt eredmény nem maradt el.

Az Auchan a nyitvatartási időn kívül behajtási tilalmat vezetett be a parkolóiba, ezzel a rendőrség számára lehetőséget teremtett arra, hogy fellépjen az este és éjszaka ott összegyűlt versenyzőkkel és szurkolóikkal szemben. Ugyanis az illegális megmérettetéseket jellemzően a hétvégéken és este kilenc óra után tartották.

Júliusban a Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság és a Dunakeszi Rendőrkapitányság több akciót is tartott az Auchan parkolóiban és azok környékén. Több mint 70 embert bírságoltak meg a helyszínen vagy jelentettek fel különböző szabálysértésekért. Ők összesen mintegy másfél millió forint büntetést kaptak. 12 autó forgalmi engedélyét a helyszínen elvették, miután látszott rajtuk, hogy jelentős átalakításon estek át, aminek viszont semmi nyoma nem volt a forgalmiban.

Augusztus végére az illegális versenyek lényegében megszűntek Pest Vármegyében, miután a fokozott rendőri ellenőrzések mellett 30 km/órás sebességkorlátozást előíró táblákat helyeztek ki a korábbi illegális versenypályákon és a sebes haladást megakadályozó forgalomcsökkentő bordákat telepítettek.

Az illegális versenyek résztvevői kezdetben az M0-ás mentén egyre délebbre vonultak, de miután már szinte mindenütt zárt kapukat és fekvőrendőröket találtak, az események lassan elmaradoztak és a rendőrség közlése szerint mára megszűntek.

A rendőrség abban bízik, hogy az Auchan példája ragadós lesz, és más nagy parkolóval és versengésre alkalmas úthálózattal rendelkező kereskedők és vállalkozások is segítenek majd megálljt parancsolni az illegális versenyeknek.