Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Matthys

Globális békecsúcs megrendezéséről egyeztetett az ukrán és a francia elnök - a nap hírei

InfoRádió
2023. szeptember 3. 21:04
Miskolcon hozza létre első közös európai gyárát a dél-koreai LG és a kanadai Magna. Jelentős munkaerőhiányra figyelmeztetett az állami egészségügyi ellátásban a Kórházszövetség elnöke.

Miskolcon hozza létre első közös európai gyárát a dél-koreai LG és a kanadai Magna - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán. Szijjártó Péter kiemelte: az LG az elektromosautó-ipar egyik vezető beszállító vállalata, a Magna pedig a világ egyik talán legdiverzifikáltabb autóipari beszállítója. A 20 milliárd forintos beruházás 200 új munkahelyet teremt, a kormány ehhez hatmilliárd forintos támogatást biztosít. A miniszter ismertetése szerint a gyárban elektromos autók berendezéseit és alkatrészeit, az elektromos motorok különböző elemeit, valamint fedélzeti töltőket és invertereket fognak gyártani.

Jelentős munkaerőhiányra figyelmeztetett az állami egészségügyi ellátásban a Kórházszövetség elnöke. Velkey György az RTL-nek nyilatkozva elmondta: tarthatatlan, hogy több évet kelljen várni komoly műtétekre. Tapasztalatai szerint a legnagyobb nehézséget az jelenti, hogy kevés az ápoló- és helyenként a műtői személyzet. Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára erre úgy reagált: lakosságarányosan nincs kevés orvos, viszont előfordulnak egyenlőtlenségek bizonyos szakmákban és területileg. A szakdolgozók hiányát jelentősebbnek tartja, ezért is kapnak jövő márciusban fizetésemelést, amire a költségvetésből 240 milliárd forintot különítettek el.

Két, méltatlan körülmények között tárolt holttestet találtak a budapesti Péterfy Sándor Utcai Kórház patológiáján - közölte az Országos Kórházi Főigazgatóság. Az intézmény megbízott vezetője megszüntette a kórház boncmesterének és boncsegédjének munkaviszonyát, és ekkor, a munkakörök átadása-átvételekor találták meg a holttesteket. Kökény Zoltán orvosigazgató a szakmai szabálytalanság körülményeinek teljeskörű tisztázása érdekében belső vizsgálatot rendelt el, és bejelentést tett a rendőrségen.

Idén 28 százalékkal többen jelentkeztek agrárképzésre, mint egy évvel korábban - ismertette az agrárminiszter a Debreceni Egyetem tanévnyitó ünnepi szenátusi ülésén. Nagy István elmondta országosan 4082 egyetemi hallgató kezdi meg a tanulmányait az agrár- és élelmiszeripari szakokon, közülük 451-en a Debreceni Egyetemen.

Elfogadhatatlan, hogy a munkácsi II. Rákóczi Ferenc Középiskola magyar vezetőjének menesztése után a magyar himnusz eléneklését is megtiltották az idei tanévnyitón – jelentette ki a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára. Potápi Árpád János azt írta, a tantestület és a szülők sorfalat állva, egy szál nemzeti színű gyertyával, valamint Reményik Sándor Templom és iskola versével tiltakoztak a lépés ellen. Az államtitkár szerint a munkácsi városvezetés cinikus intézkedéseivel próbálja ellehetetleníteni a közel 150 éves múltra visszatekintő magyar oktatási intézmény működését.

Az Ukrajnának nyújtandó további védelmi segélycsomagokról tárgyalt telefonon az ukrán és a francia elnök. Volodimir Zelenszkij elmondta: megállapodás született Franciaország és francia cégek részvételéről az ősszel Ukrajnában megrendezendő első védelmi ipari fórumon. Tárgyaltak továbbá a gabonafolyosó működésének szavatolásáról és az odesszai régió biztonságának megerősítéséről. Volodimir Zelenszkij és Emmanuel Macron emellett egyeztetett egy globális békecsúcs megrendezéséről, amelyre a lehető legtöbb országot meg szeretnék hívni különösen az Európán kívülieket.

Az ukrán csapatok áttörték az orosz erők első védelmi vonalát Zaporizzsjánál - jelentette ki a délkeleti szektorban harcoló ukrán csapatok parancsnoka a The Observer-nek adott interjúban. Olekszandr Tarnavszkij elmondta: az orosz erők idejük és erőforrásaik 60 százalékát az első védelmi vonal kiépítésére fordították, és csak 20 százalékát a második és harmadik vonalra. Hozzátette: az ukrán csapatok az áttörés mindkét oldalán haladnak előre, és beépültek a visszaszerzett területekre. Elmondta azt is, hogy az ellentámadást az oroszok által épített hatalmas aknamező akadályozta.

Taktikai atomtámadási hadgyakorlatot tartott tegnap hajnalban Észak-Korea. Ezzel arra figyelmeztettek, hogy Észak-Korea készen áll egy nukleáris háborúra, miközben Phenjan katonai elrettentő erejének megerősítésén dolgozik Washingtonnal és Szöullal szemben. A jelentés szerint a 2, nem valódi nukleáris robbanófejjel ellátott cirkáló rakétát a Kína és a Koreai-félsziget között fekvő Sárga-tenger felé lőtték ki.

Florida hurrikán sújtotta északnyugati vidékére látogatott az amerikai elnök. Joe Biden felszólította a törvényhozást, hogy fogadja el 16 milliárd dolláros igényét a szövetségi katasztrófaalap feltöltésére. Az elnök arra hivatkozott, hogy az idei, szokatlanul sok természeti katasztrófa miatt a korábban a költségvetésben szereplő összeg elfogyott. Joe Biden a vihar okozta károkat megtekintve szövetségi forrásokat és segítséget ígért az újjáépítéshez és helyreállításhoz


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Napinfó - 2023. szeptember 3.
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást