Nyitókép: MTI/Soós Lajos

Egytucatnyi embert állampolgárságát vonta vissza Novák Katalin

Infostart
2023. augusztus 4. 08:53
Az államfő a jogszabályok megszegésével indokolta döntését az állampolgárság visszavonással történő megszüntetéséről.

A csütörtök esti Magyar Közlönyben jelent meg, hogy Novák Katalin köztársasági elnök Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter előterjesztésére visszavonással megszüntette tizenkét személy magyar államolgárságát – vette észre az Index.

Az érintett tizenkét ember közül hatan Ukrajnában, ugyancsak hatan az egykori Szovjetunió területén születtek. Az indoklás szerint

a vonatkozó jogszabályok megszegésével szerezték meg az állampolgárságot a szankcionált személyek.

A törvény szerint az állampolgárság visszavonható attól a személytől, aki magyar állampolgárságát valótlan adatok közlésével, illetve adatok vagy tények elhallgatásával a hatóságot félrevezetve szerezte meg.

A lap emlékeztet, hogy az elmúlt időben több személyt is megfosztottak magyar állampolgárságától: legutóbb három magyar és egy ukrán személyt, akik az indoklás szerint szintén törvénytelenül jutottak állampolgársághoz. A magyar államfő tavaly ősszel szintén négy állampolgárságot vont vissza.

Nemrég egy albán férfit nemzetközi elfogatóparancs kibocsátása után küldtek vissza Londonból, aki már évek óta magyar útlevéllel élt a szigetországban.