Nyitókép: Forrás: Pixabay.com

Pecás álom: nagy dolog készül a Velencei-tónál

Infostart
2023. augusztus 1. 04:15
Az Agrárminisztérium egyedi célforrással fogja támogatni a Velencei-tó őshonos halállományának mielőbbi újraépítését. Süllő, csuka, balin, ponty, keszeg kerül a vízbe.

A március 9-i haltelepítést követően – amikor összesen 9538 kilogramm kifogható, azaz megtartható méretű, 3-4 nyaras ponty került a Kajászói Tógazdaságból új lakóhelyére – jutnak még idén halak a Velencei-tóba – írja a Pecaverzum.

Látva a Mohosz elmúlt években megtett, jelentős anyagi áldozattal járó helyi erőfeszítéseit, és bízva a vízpótlás tartós megoldásában is, a tárca egyedi célforrással fogja támogatni a Velencei-tó őshonos halállományának mielőbbi újraépítését. Ezen belül a süllő-, a csuka-, a balinállomány, valamint a keszegfélék célzott, 1-3 nyaras korosztályokat érintő, jelentős mennyiségű telepítését, mely feladatra a miniszter korábbi intervenciót sikeresen végrehajtó Országos Horgászszervezeti Központ (OHSZK) szervezetét kérte fel.

Szűcs Lajos, a Mohosz elnöke elmondta, a Nagy István miniszter által bejelentett célok és a külön is megköszönt pótforrások mellett a Velencei-tavon a Mohosz – a helyi horgászok befizetésein túl – a közfeladat-ellátási forrásaiból – a víz optimális mennyisége és minősége esetén – ősztől jelentős pontytelepítést is végrehajt.

Jelenleg egyébként tíz évvel ezelőtti árakon lehet horgászni a Velencei-tavon, ugyanis idén sem emelkedtek az összegek. Az éves területi jegy 25.000, míg a napijegy 2500 forint – olvasható.