Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Kétféle kukafedéllel üzentek hadat a varjaknak

Infostart / InfoRádió - Kalapos Mihály
2023. június 6. 12:03
Újabb 200 darab közterületi, nyitott hulladékgyűjtő edényre szerelnek fedelet a kukákban guberáló madarak miatt - számolt be az InfoRádiónak a Budapesti Közművek köztisztasági főigazgatója, Varga Csaba.

A dolmányos varjak, csókák és szarkák gyakran a fedetlen hulladékgyűjtőkben kutatnak élelem után, ami azzal jár, hogy nem csak ételmaradékokat, hanem egyéb hulladékokat is kikotornak. Tavaly májusban tesztjelleggel a Népligetben, a Tabánban és a Horváth-kertben 20 rácsos hulladékgyűjtőre szereltek fedeleket – mondta az InfoRádiónak Varga Csaba, a Budapesti Közművek köztisztasági főigazgatója.

"Szerkesztettünk, terveztünk, legyártattunk fedeleket. Kipróbáltuk, hogy milyen lesz a tapasztalat ezzel kapcsolatban. Ezek a fedelek pont elfedik az edényt, amelyekbe a varjak eddig be tudtak mászni.

Kétfajta kivitel van, az egyik zárt, a másik közepén van egy lyuk, ott az állampolgárok a fedő felemelése nélkül tudják bedobni a szemetet.

A cél az volt, hogy a varjak ne férjenek hozzá a szeméthez" - részletezte.

Már a tesztüzem ideje alatt csökkent a madarak által széthordott hulladék mennyisége, ezért tavaly további több mint 500 hulladékgyűjtőre szereltek fedelet. Most ezek száma újabb 200-zal bővült a Margitszigeten, a Szilágyi Erzsébet fasoron és a Gellérthegyen is.

"Összességében több mint 700 edényen van már fedő, ez nem csak lakossági, köztisztasági érdek, hanem a saját érdekünk is, mert kevesebb lakossági bejelentést kapunk, és a saját munkatársaink dolga is egyszerűsödik, mert nem kell a hulladékgyűjtők környékéről külön felszedni a szemetet" - mondta még Varga Csaba.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Budapesti Közművek - varjúbiztos kukák Varga Csaba
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást