Nyitókép: MTI/Marjai János

Így drágulhatnak kedvenc strandételeink – vizuális körkép

Infostart
2023. június 1. 05:30
Fagylalt, lángos, hamburger, hot dog, sült hekk, sült krumpli – kedvenc nyári ételeink várhatóan mind drágulni fognak – írja az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány, mely körképet készített arról, hogy miként alakulhatnak idén a büfék árai – kitérve az emelkedés mögötti miértekre is.

Az Oeconomus legfrissebb elemzésében emlékeztet, hogy a KSH adatai alapján már a tavalyi strandszezonban 30-35 százalék között emelkedtek a tradicionális strandokon fogyasztott büféételek fogyasztói árai 2021-hez képest (2022. júliusi árak 2021 júliusához viszonyítva): hasábburgonya (+32 százalék), hamburger (+35 százalék), pontyszelet (+33 százalék).

Az áremelkedés azonban idén nyáron is folytatódhat a strandi büfékben, főként az alapanyag- és az energiaköltségek növekedése, valamint a munkaerőhiány következtében. A KSH legutolsó, 2023. április adatai szerint egy év alatt a gyorsfagyasztott hasábburgonya 80 százalékkal, a hamburger 45 százalékkal, a pontyszelet 46 százalékkal drágult.

Ugyanakkor fontos kiemelni, hogy az alapanyagok drágulásának és az energiaszámlák meghízásának mértékét nem minden esetben tudják érvényesíteni az árakban a vállalkozások a kereslet árérzékenysége miatt – jegyzik meg. Számításaik szerint a tavalyi 750-1050 forint körüli sima lángos idén 900-1300 forint között alakulhat. A fagylalt esetében 10-15 százalékos áremelést valószínűsítenek, így egy gombóc ára 440-520 forint között lehet – olvasható.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Drágulnak a strandételek - Oeconomus (IMRE.JULIA)
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást