Nyitókép: Tompos Márton/Facebook

Megszólalt a diáktüntetés után börtönbe bevitt momentumos honatya

Infostart
2023. május 4. 12:55
Órákig várakoztatták, pedig Tompos Márton szerint videofelvételek bizonyítják, hogy nem ért sem rendőrhöz, sem kordonhoz, csak egy olyan diákot próbált félrerángatni, akit hátulról ütöttek az egyenruhások. "Azt vegyétek ki" - ezzel a mondattal kezdődött az előállítása.

"Azt vegyétek ki" - idézte fel csütörtöki vári sajtótájékoztatóján Tompos Márton momentumos országgyűlési képviselő az ellene történt rendőri fellépés első mondataként, akit a szerdai diáktüntetést követően a be nem jelentett vári folytatásról, a könnygázas rendőri fellépéssel végződő kordonbontásról vittek be, beszámolója szerint a Gyorskocsi utcába, ahol hajnali 4 óráig tartották bent.

A Karmelitánál Tompos Mártont először megbilincselték, majd gyorskötözőt tettek a kezére, másfél óra várakoztatás után indult el vele a rabszállító.

"A legabszurdabb az volt az egészben, hogy nem vettek fel jegyzőkönyvet, nem volt megbeszélés a parancsnokkal, nem volt bizonyítékbemutatás, semmi. Két-három óra után odajött hozzám az egyik tiszt, hogy hivatalos személy elleni erőszak, rongálás, illetve tiltott gyűlésen való részvétel a gyanú" - folytatta az országgyűlési képviselő.

Állítja, sem rendőrhöz, sem kordonhoz nem ért, ami a helyszínen készült videofelvételekből is kiderül, mindössze annyi történt, hogy egy ott lévő diákot, akit közelről arcon fújtak és az nem látott, csak kapaszkodott a kordonba, miközben hátulról ütötték a rendőrök, őt akarta ösztönösen elrángatni onnan.

"Amikor bevittek, senkinek nem volt fogalma, hogy akkor most mi lesz. Gondoljunk bele, Kaposvárról vezényelték ide a készenléti rendőröket. Ilyen országban élünk.

Ez ellen tüntetnek a diákok, normális oktatást akarnak, nem státusztörvényt. Mi meg azt akarjuk, hogy a rendőröktől a tanárokon át a háziorvosokig mindenki normális körülmények között élhessen, mi ezért voltunk itt" - fogalmazott.

A tájékoztatón Gelencsér Ferenc Momentum-elnök elmondta, a kormány megmutatta szerdán, mit jelent számára a gyermekvédelem, karhatalmistákkal fújatta könnygázzal a tüntető diákokat olyan sprayvel, amelyet nem is szabad 1 méteren belülről használni, mert tartós látáskárosodást okozhat.

"Ezt gondolja ma a magyar kormány a fiatalokról, az oktatásról és a jövőről."

A Várban Gelencsér Ferenc szerint több diákot előállítottak, szüleiket pedig nem értesítették erről, a Momentum politikusai tették meg ezt a rendőrség helyett. A TASZ pedig azonnali jogi segítséget nyújtott a bevitt diákoknak, akikhez viszont nem engedték közel az ügyvédeket.