Nyitókép: Mohácsi Nemzeti Emlékhely/Facebook

Gigantikus megemlékezéssel készül a kormány a mohácsi csata 500. évfordulójára

Infostart
2023. április 28. 14:14
A költséges program fő felelőse Lázár János építési és közlekedési miniszter.

A csütörtök esti Magyar Közlönyben megjelent a határoztat „a mohácsi csata 500 éves évfordulójáról történő méltó megemlékezéshez és az ahhoz kapcsolódó fejlesztések előkészítéséhez szükséges intézkedésekről”. Ennek alapján a kormány több részletben, több évre elosztva csaknem 6 milliárd forintot különített el a három év múlva esedékes eseményről tervezett méltó megemlékezésre.

Miután – a kormányhatározat alapján – „az 1526. évi mohácsi csata a magyar nemzet és a keresztény Európa történelmének olyan meghatározó eseménye, amelynek 500. évfordulója alkalmából történő méltó megemlékezés történelmi, kulturális, nemzet- és külpolitikai, illetve térségfejlesztési szempontból is kiemelkedő jelentőséggel bír”, jelentős fejlesztésekről határozott a kormány, amik fő felelőse Lázár János építési és közlekedési miniszter – írja a Hvg.hu.

A program legfontosabb pontjai:

  • az M6-os autópályának a horvát határig történő megépítése a Bóly és Ivándárda közötti, mintegy 20 km-es szakaszon,
  • a mohácsi Duna-híd megépítése,
  • az új országos közforgalmú kikötő megépítése Mohácson,
  • Mohács főterének átépítése, a Fogadalmi Templom és környezete továbbépítése,
  • Mohács szállodai kapacitásainak növelése,
  • a Szent János Hotel korszerűsítésével, bővítésével,
  • a Csatatéri Emlékkápolna és a Kálvária felújítása a hozzájuk kapcsolódó közterülettel,
  • a II. Lajos Emlékhely fejlesztése, látogatóközpont kialakítása, tematikus sétány létrehozása,
  • Mohács város minden felekezete valamennyi templomának felújítása a hozzájuk kapcsolódó közterületekkel,
  • a mohácsi síkon a Mohácsi Nemzeti Emlékhely teljes felújítása, az ott lévő tömegsírok feltárása után a hősök méltó eltemetése, emlékkápolna megépítésével.

A kormány még olyan részletekre is kitért, hogy a Mohácsi Nemzeti Emlékhelyen található sírjelek, kopjafák restaurálására idén és jövőre 140 millió forintot, a Nagyharsányi Szoborpark felújítására a következő években 430 millió forintot fordítsanak.

A fentieken túl a kormány felkérte a mohácsi csata 500. évfordulójáról történő méltó megemlékezéssel összefüggő feladatok ellátásáért felelős, 2021-ben már kinevezett miniszteri biztost, hogy „folyamatosan vizsgálja a rendelkezésre álló európai uniós források bevonásának lehetőségét”.