Nyitókép: MTI Fotó: Mohai Balázs

Magyar Mérnöki Kamara: akkumulátorok nélkül nincs fenntarthatóság

Infostart / InfoRádió - Sipos Ildikó
2023. április 15. 15:10
A köztestület elnöke szerint szükség van a technológia alkalmazására.

A parlamentben több ellenzéki képviselő is bírálatot fogalmazott meg az elmúlt hetekben az akkumulátorgyárak magyarországi létesítésének terveiről.

Szabó Tímea, a Párbeszéd országgyűlési képviselője azt mondta, az akkumulátorgyárak létesítésének ellenzése nem politikai pártszimpátián alapul. "Csaba László közgazdász, aki Orbán Viktor tanácsadójaként dolgozott, korábban nyilatkozta azt, hogy az akkumulátorgyártás a tévút iskolapéldája. Alacsony hozzáadott értékű, és a környezeti szabályozásokat, a környezetvédelmet teljesen mellőzi. Matolcsy György, szintén az Önök által megválasztott jegybankelnök mondta azt, hogy az akkumulátorgyártás idetelepítése Magyarországra csapda" – mondta Szabó Tímea.

A képviselő LMP-s Keresztes László Lóránthoz hasonlóan a Magyar Mérnöki Kamarát is megemlítette a szakértők között.

"A Magyar Mérnöki Kamara – ami finoman szólva sem vádolható meg ellenzékiséggel, a legnagyobb lojalitással működött az elmúlt években – hozta nyilvánosságra februárban azt a két nyilatkozatot is, melyben azt mondta, hogy

részletes és teljes körű információra, a környezeti hatások alapos elemzésére van szükség az akkumulátorgyárak engedélyezésénél,

ugyanis a mérnöki kamara szerint ez nem történt meg" – mondta a képviselő.

A Magyar Mérnöki Kamara elnöke az InfoRádióban azt mondta, hogy a sok vitát kiváltó kérdésről szervezetük nem adott ki még egységes állásfoglalást. Wagner Ernő azt mondta, a környezetvédelmi tagozatuk foglalkozott a kérdéssel, és a honlapján megfogalmazta a véleményét, hogy miként kellene akkumulátorgyárakat létesíteni. Ez a háttéranyag kizárólag környezetvédelmi szakértőknek és a tervezőknek készült.

Wagner Ernő szerint ahhoz nem fér kétség, hogy szükség van a technológia alkalmazására.

A Magyar Mérnöki Kamara álláspontja szerint akkumulátorok nélkül nincs fenntarthatóság.

Ellentétben azzal, hogy az autók diffúz módon szennyezik a környezetet, az akkumulátorgyárak esetén ez koncentrált, és a jól kézben tartott technológiával meg lehet akadályozni a környezeti károkat. "Ez nem lehet kérdés, tehát nem igazán értjük, hogy miért hivatkoztak a Magyar Mérnöki Kamarára" – mondta, hozzátéve, hogy ezzel kapcsolatban még nem alakították ki az álláspontjukat.

A Magyar Mérnöki Kamara elnöke emlékeztetett: szervezetüknek több mint húsz szakmai tagozata van, így az egységes álláspont kialakítása hosszabb időt vesz majd igénybe.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Magyar Mérnöki Kamara: akkumulátorok nélkül nincs fenntarthatóság
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást