Nyitókép: Budapesti Közlekedési Központ

Egy napig volt 80 milliárdja a fővárosnak, de hamarosan elfogy

Infostart
2023. március 29. 11:24
A Fővárosi Önkormányzathoz 79,2 milliárd forint érkezett be iparűzésiadó- (ipa) előleg címén a március 15-i határidőre – erről Kiss Ambrus, Budapest általános főpolgármester-helyettese beszélt egy lapinterjúban.

A Világgazdaság azt írja, hogy a teljes ipa-előleg 54 százaléka Budapesté, a fennmaradó 46 százalék a kerületeket illeti. Ennek alapján kiszámolható, hogy a Fővárosi Önkormányzat és a kerületeket együttesen közel 150 milliárd forint ipa-előleg fölött rendelkezhetnek.

Kiss Ambrus ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy a 79,2 milliárdos összeg nem váratlan, és eleve ennyivel számoltak a 2022-es 61,5 milliárd után.

A soron következő ipa-bevétel május 31-én esedékes, majd pedig szeptember 15-én. Ezeknek a befizetéseknek a mértéke azonban már nem ennyire pontosan megjósolható, ugyanis a cégek 2022-es gazdasági teljesítményén alapszik. Erről májusig adnak számot a társaságok.

Mindenesetre úgy számolnak, hogy a költségvetésben tervezett 272 milliárd befolyik, ezen jelenleg nem módosítanak. Ez azt jelenti, hogy egy év leforgása alatt mintegy 76 milliárd forintnyi pluszt remél a városvezetés.

Ez a hatalmasnak tűnő összeg azonban nem sok. "Budapest havi átlagos működési kiadása 25,7 milliárd forint. Csak a közösségi közlekedésre 12,7 milliárd megy el, kamatokra pedig 2,1 milliárd. A kamatok elszállása ahhoz vezetett, hogy

két hónap alatt annyi a kamatkiadásunk, mint amennyit 2021 egészében erre fordítottunk.

Szóval az ipa-előleg megérkezése nem okoz olyan dilemmát, hogy mire költsük a pénzt” – sorolta a kiadásokat a lapnak Kiss Ambrus.