Nyitókép: Ratnakorn Piyasirisorost/Getty Images

Véget nem érő üléshétbe kezd a parlament, rengeteg a teendő

Infostart / InfoRádió - Herczeg Zsolt
2023. március 27. 05:20
A most következő héten szavaz az Országgyűlés Finnország NATO-csatlakozásáról és a kormánypártok háborúellenes határozatáról. A képviselők új tagokat választanak a Monetáris Tanácsba, módosítják a költségvetést, és meghallgatják az igazságszolgáltatás csúcsvezetőinek beszámolóit.

Megemlékezéssel kezdődik az Országgyűlés plenáris ülése hétfő délután egy órakor, a képviselők a 44 éves korában nemrégiben elhunyt fideszes Schmidt Csaba életútja előtt hajtanak fejet. Ezt követően megünneplik II. Rákóczi Ferenc emléknapját, majd napirend előtti felszólalások hangoznak el.

A törvényhozás tagjai megtárgyalják a költségvetés módosításait és Finnország NATO-csatlakozásának ratifikációját, amelyekről szavaznak is. A parlament megválasztja a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának két új tagját, illetve interpellációk és azonnali kérdések is lesznek. A hétfői ülésnap további részében a 2023-as Madách Imre emlékév, a vagyongazdálkodási törvények módosítása, a svédek NATO-tagsága és az orosz–ukrán háborúról szóló kormánypárti határozat ad vitatémát a parlamentnek.

Hollik István szerint a határozat nyilvánvalóvá teszi, hogy ki áll a béke oldalán. Korábban úgy fogalmazott, Magyarország szövetségesei háborúpártiak, a nyugati világban pedig mindösszesen három olyan ország van, ami egyértelműen a béke pártján áll: a Vatikán, Izrael és Magyarország. „Könnyen küldenek fegyvereket azok az országok, amelyek messze vannak, (…) ők nem szembesülnek a háború tragikus következményeivel” – fogalmazott az Országgyűlés egy február végi ülésén a A KDNP-s politikus.

Plenáris ülés kedden, szerdán, pénteken és az utána következő hétfőn is lesz. A képviselők egyebek mellett a kiberbiztonsággal, a 2024-es magyar uniós elnökséggel és a Budapestre költöző Világélelmezési Központtal összefüggő indítványokról tárgyalnak, valamint meghallgatják a Kúria, az Országos Bírósági Hivatal és az ügyészség 2021-es beszámolóját. Ezekről a héten szavaznak is, április 3-án pedig napirend előtti felszólalások, kérdések és azonnali kérdések adnak munkát nekik.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Véget nem érő üléshétbe kezd a parlament, rengeteg a teendő
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást