A szankciók eltörlését tartja a leggyorsabb eszköznek infláció megfékezésére a miniszterelnök - a nap hírei

InfoRádió
2023. március 10. 20:15
Az Európai Bizottsággal a tárgyalások gyakorlatilag a finisben vannak az igazságügyi csomag ügyében. Március 20-ától hétköznaponként újra a teljes vonalon, Kőbánya-Kispest és Újpest-központ között jár a 3-as metró.

Soha ilyen közel nem volt a világ ahhoz, hogy egy lokális háborúból világháború alakuljon ki, mint most - mondta a miniszterelnök. Orbán Viktor szokásos pénteki rádióinterjújában azt mondta: országvédelmi terv készül és fontos, hogy Magyarország egyszerre legyen békepárti és katonailag erős. Hangsúlyozta: a honvédségnek ténylegesen ütőképesnek kell lennie, a többi között emelni kell a katonák képzési szintjét és korszerű fegyvereket kell biztosítani, mert a modern háborúk jelentősen függenek a technológiától. Az infláció megfékezésére az uniós szankciók eltörlését tartja a leggyorsabb eszköznek a miniszterelnök. Orbán Viktor hozzátette: a jelenlegi helyzetben a kormány továbbra is kész megvétózni a Magyarország érdekeivel ellentétes uniós javaslatokat.

Az Európai Bizottság jóváhagyta két már működő magyar állami támogatási program módosításait, köztük a támogatásra szánt költségvetés összesen 6,18 milliárd eurós emelését. A szóban forgó programok útján a magyar állam a vállalkozásokat támogatja Oroszország Ukrajna elleni háborúja miatt. A módosításokat a bizottság az állami támogatásokra vonatkozó ideiglenes válságkeret alapján hagyta jóvá. A mostani uniós döntés nem érinti az egyelőre felfüggesztett magyar uniós forrásokat:

Az Európai Bizottsággal a tárgyalások gyakorlatilag a finisben vannak az igazságügyi csomag ügyében – jelentette ki az igazságügyi miniszter Brüsszelben. Varga Judit azt hangsúlyozta, jelenleg a párbeszéd bizonyos politikai kérdések igen szűk körére fókuszál. Úgy fogalmazott: a reformok vállalásával Magyarország hatalmas lépést tett abba az irányba, hogy a kohéziós források nagy részéhez minél előbb hozzájussanak a magyar emberek. Arról is beszámolt, hogy egyeztetett Didier Reynders igazságügyekért felelős uniós biztossal, akivel megállapodtak abban, hogy hamarosan véglegesítik az igazságügyi csomagot, a bizottság munkatársai már csak szakmai-technikai elemzéseket folytatnak

Tavaly februári létrejötte óta csaknem nyolcezer esetben kértek le adatokat az úgynevezett pedofil-nyilvántartásból – közölte a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára. Rétvári Bence elmondta: ebből közel ötezer ellenőrzés az indulást követő első hónapban történt, azóta pedig havonta száz és ötszáz között mozog a lekérdezések száma. Felidézte, hogy a gyermekvédelmi törvény 2021-es módosítása tette lehetővé az adatbázis létrehozását, amely a magyarorszag.hu oldalon, ügyfélkapus belépés után érhető el, és azokat tartalmazza, akik gyermekek sérelmére szexuális bűncselekményt követtek el.

Az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága arra szólította fel a magyar hatóságokat, hogy késedelem nélkül hangolják össze a titkos megfigyelésről szóló törvényt az emberi jogi egyezménnyel, az emberi jogi bíróság ítéleteivel és foglalkozzanak a feltárt hiányosságokkal. A strasbourgi székhelyű testület felidézte, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága az ügyben hozzá forduló kérelmezők magán- és családi élete tiszteletben tartásához, levelezésük titkosságához való jogának megsértését állapította meg. Vissy Beatrix és Szabó Máté Dániel korábban azért fordult a bírósághoz, mert kifogásolták, hogy a TEK bírói engedély nélkül is végezhet titkos megfigyeléseket.

A 300 milliárd forinttal megemelt Baross Gábor Újraiparosítási hitelprogram mielőbbi megnyitására kérte az Eximbankot a gazdaságfejlesztési tárca. A Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön jelentette be, hogy a források kimerülése miatt a keret ezer milliárd forintra bővült. A február 1-jén elindított hitelprogramban 16 kereskedelmi bank vesz részt közvetítőként az Exim mellett.

Csütörtökön is több mint 9 és fél ezer menekült érkezett Ukrajnából Magyarországra. Csaknem 5 ezren az ukrán-magyar, és csaknem 4 és fél ezren a román-magyar határszakaszon léptek be az ország területére. A rendőrség 63 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást. 16 ember, közülük 9 gyerek vonattal érkezett Budapestre.

Március 20-ától hétköznaponként újra a teljes vonalon, Kőbánya-Kispest és Újpest-központ között jár a 3-as metró. A Nagyvárad téren és a Lehel téren még tart a felújítás, ezért ezeken az állomásokon nem állnak meg a szerelvények. A BKK arra is felhívja a figyelmet, hogy hétvégén továbbra is csak Újpest-központ és a Göncz Árpád városközpont között közlekednek a szerelvények, a Göncz Árpád városközpont és Kőbánya-Kispest között az M3-as pótlóbusszal lehet utazni.

Közösen újítja meg a Nyugati teret a fővárosi önkormányzat és Terézváros a 3-as metró felújítása után - közölte a főpolgármester a Facebook-oldalára feltöltött videóban. Soproni Tamás 6. kerületi polgármester a Nyugati téri felüljáró elbontására tett javaslatot. A felüljáró lebontása után összekötnék a villamosokat a Lehel tértől a Deák Ferenc térig. --- A kormány januárban a rezsicsökkentés megvédésére hivatkozva mondta fel a Nyugati pályaudvar tovább tervezésére már elnyert több mint 1 milliárd forintos uniós támogatási szerződést.

Egy országos informatikai adatközponti karbantartás miatt számos postai szolgáltatás nem lesz elérhető szombat este hat órától - közölte a Magyar Posta. A karbantartás 24 órán át tart majd. A posta.hu online felülete és egyes szolgáltatások, a többi között a vámügyintézés, a csekkautomata szolgáltatás, a csomagautomaták egyes funkciói nem lesznek elérhetőek. Az online fizetési lehetőséget meghosszabbított fizetési határidővel biztosítják, valamint a csomagautomaták esetében a csomagok kivétele funkció ez idő alatt is elérhető marad.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Napinfó - 2023. március 10.
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást