A héten elindul a társadalmi és a szakmai egyeztetés a pedagógusok további béremeléséről - a nap hírei

Infostart / InfoRádió
2023. március 1. 20:35
A svéd és finn csatlakozás jóváhagyására kérte a képviselőket a biztonságpolitikáért felelős államtitkár.Nem tervez találkozót orosz és kínai kollégájával a G20-csoport új-delhi találkozóján az amerikai külügyminiszter.

A háború és a szankciók okozta változásokhoz kellett igazítani a költségvetést – jelentette ki az idei büdzséről szóló vita kezdetén a pénzügyminiszter. A jelen lévő ellenzéki pártok jelentősen bírálták a költségvetést, a Momentum és a Párbeszéd képviselői nem jelentek meg az ülésen. Varga Mihály pénzügyminiszter kiemelte: a most benyújtott költségvetés-módosítási javaslat képes alapot adni az eredmények megvédéséhez. A Demokratikus Koalíció a rendeleti költségvetés visszavonását és új javaslat beterjesztését sürgette. Az MSZP szerint a kabinet a rendeleti kormányzással kiüresíti az Országgyűlés jogkörét.

A svéd és finn csatlakozás jóváhagyására kérte a képviselőket az erről szóló parlamenti vita kezdetén a biztonságpolitikáért felelős államtitkár. Sztáray Péter ugyanakkor azt is közölte: támogatják, hogy az Országgyűlés küldjön delegációt a vitatott kérdések tisztázására. Egyedüli pártként a Mi Hazánk nem támogatja a csatlakozást, a többi ellenzéki frakció egyetért a ratifikálással, ugyanakkor bírálta a kormányt az időhúzásért, mert szerintük már meg kellett volna hoznia a döntést. Jens Stoltenberg főtitkár tegnap úgy fogalmazott: itt az ideje, hogy Magyarország és Törökország is lépjen a ratifikáció ügyében.

A héten elindul a társadalmi és a szakmai egyeztetés a pedagógusok további béremeléséről és a köznevelést érintő jogszabálytervezetekről - tájékoztatott a Belügyminisztérium. A köznevelési államtitkár megerősítette: a kormány célja hogy folytassa a tanárok béremelését. Maruzsa Zoltán hozzátette: ha Brüsszel kifizeti a Magyarországnak járó uniós forrásokat, akkor az idei béremelés mértéke januárig visszamenőleg legalább 21 százalékos lesz.

Indul a Baross Gábor Tőkeprogram, ami újabb 600 milliárd forintot juttat a gazdaságba. A kormány 3 ponton kívánja támogatni a hitelezési programot, amelyben elsőként a 150 milliárd forint keretösszegű ingatlan- és értékpapíralapok pillér indul meg. A Baross Gábor Tőkeprogrammal együtt a Nemzeti Tőkeholdingon keresztül már 1.600 milliárd forintnyi tőkeforrás érhető el a gazdaság számára.

Mától szeptember végéig fix áron kapják a földgázt egyes állami, önkormányzati és egyházi intézmények, alapítványi egyetemek. Így a következő gázév elejéig kiszámíthatóbbá vált mindazok gazdálkodása, akik határidőig igényelték a változó tarifáikról áttérést. Az Energiaügyi Minisztérium által felkínált lehetőség több mint 1.100 jogosult számára jelent könnyebbséget.

Győr-Moson-Sopron és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében is elindult az új, egységes ügyeleti rendszer. Az Országos Mentőszolgálat szóvivője közleményében azt írta: február elsejétől elsőként Hajdú-Bihar vármegyében kezdte meg működését az új ügyeleti rendszer, amely az ország többi vármegyéjében az év során fokozatosan lép életbe, Budapesten a jövő év elejétől lesz elérhető a lehetőség.

Minden érv amellett szól, hogy a Királyok útja-Nánási út legyen az árvízi védekezés fő helyszíne a Római-parton - jelentette be a főpolgármester. Karácsony Gergely szerint ezzel meg lehet védeni a terület természeti értékeit. Felidézte: évek óta tart a vita a Római-part és a Csillaghegyi-öblözet árvízvédelméről, de a városvezetés megvizsgálta a különböző műszaki opciókat, amelyek alapján a műszakilag biztonságosabb, a természeti értékeket megőrző és nagyobb társadalmi támogatottságú nyomvonalat választotta.

Bemutatták Ferenc pápa áprilisi magyarországi apostoli útjának logóját és jelmondatát. A logón a Lánchíd rajza látható, amely Ferenc pápa gondolatára is utal, miszerint a keresztények sajátos feladata hidakká válni a világban – ismertette Veres András győri megyés püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke. A látogatás jelmondata: Krisztus a jövőnk. Magyarország az első ország, ahova Ferenc pápa kétszer is ellátogat.

Nem tervez találkozót orosz és kínai kollégájával a G20-csoport új-delhi találkozóján az amerikai külügyminiszter. Antony Blinken Taskentben azt közölte: ha Oroszország valóban komoly diplomáciai erőfeszítéseket tenne a háború lezárására, Washinton lenne az első aki nyitna a párbeszéd felé. Antony Blinken a tervek szerint szerda este utazik Taskentből a 20 legnagyobb fejlett és feltörekvő országot tömörítő G20 újdelhi miniszteri találkozójára, amelyen részt vesz Szergej Lavrov orosz és Csin Kang kínai külügyminiszter is.

Görögországban a legutóbbi jelentések szerint már 36-an haltak meg a hajnali vonatbalesetben. 85 sérült került kórházba. A tömegebaleset hatására benyújtotta lemondását a görög közlekedési miniszter. A rendőrség előzőleg őrizetbe vette Lárisza város pályaudvarának állomásfőnökét. Egy személyvonat és egy tehervonat ütközött össze, továbbra is tisztázatlan körülmények között, a helyi média szerint ez volt Görögország eddigi legsúlyosabb vasúti balesete.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Napinfó - 2023. március 1.
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást