Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Völner Pál ártatlannak vallotta magát a bíróságon

Infostart / InfoRádió - Herczeg Zsolt
2023. február 23. 13:05
A volt igazságügyi államtitkár azt mondta, nem fogadott el pénzt a végrehajtói kamarát vezető Schadl Györgytől, és nem nyújtott jogosulatlan segítséget neki. Az ügyészség azonban nyolc év börtönre ítélné az egykori miniszterhelyettest.

"Bűncselekményt nem követtem el, a vádirat nagy része súlyosan valótlan és alaptalan" – jelentette ki a bíróságon Völner Pál. "Hivatali helyzetemmel soha nem éltem vissza, hivatali kötelsségemet soha nem szegtem meg, hivatali hatáskörömet soha nem léptem túl, tevékenységemet mindig törvényesen végeztem" – hangzik beszéde az RTL felvételén.

A volt államtitkár szerint a nyomozás dokumentációjából több olyan hanganyag is kimaradt, amelyek bizonyítanák az ártatlanságát.

Más felvételek viszont megjelentek a sajtóban, és ez megnehezíti a védekezését. Ez utóbbira Völner Pál ügyvédje is panaszkodott, aki egyébként törvénytelennek tartja a védence megfigyelését, hiszen amikor lehallgatták, akkor még volt mentelmi joga.

Papp Gábor kezdeményezte, hogy a bíróság szembesítse Völner Pált a többi vádlottal. Emellett kezdeményezte, hogy tanúként hallgassa meg a végrehajtói kinevezésekről döntő Vízkelety Mariann volt államtitkárt, Varga Judit igazságügyi minisztert, Süli János és Trócsányi László egykori minisztereket, Molnár Zoltán és Hajas Barnabás államtitkárokat, illetve Kovács Pál volt államtitkárt.

A vádirat szerint Völner Pál az igazságügyi minisztérium államtitkáraként több részletben 83 millió forintot kapott Schadl Györgytől, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökétől. Az összeget azért kapta, hogy a Schadl György által megnevezett embereket nevezzék ki végrehajtónak. Emellett több más ügyben, például egy pályázat kedvező elbírálásában is segített a kamarai vezetőnek.

Az ügyben több vádlott, köztük hat végrehajtó már beismerte a bűnösségét. Völner Pál szabadlábon védekezik, Schadl György azonban őrizetben van, vezetőszáron hozták be a tárgyalóba. Ha minden vádpontban bűnösnek találják, akkor tíz évet kaphat.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Völner Pál ártatlannak vallotta magát a bíróságon
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást