Nyitókép: YouTube/FOX 10 Phoenix

Lelőtték az egyik kínai "kémléggömböt" - térkép, videó

Infostart / MTI
2023. február 4. 21:49
Az amerikai haderő szombaton megsemmisítette az Egyesült Államok légterében a hét közepén felfedezett kínai léggömböt, amely az amerikai álláspont szerint hírszerző légieszköz, míg a kínai kormány eltévedt meteorológiai eszközről beszél.

Az élő közvetítés szerint az amerikai megfogalmazásban kínai "kémballon" helyi idő szerint nem sokkal délután fél 3 után süllyedni kezdett az Atlanti-óceán felett, miután elhagyta az Egyesült Államok keleti partvidékét, Dél-Karolina partjait.

Előzőleg a szövetségi légügyi hatóság átmenetileg leállította a légi közlekedést a körzetben, ami három nagy repülőtér forgalmát is érintette.

A parti őrség katonai művelet miatt a környékben hajózókat arra figyelmeztette, hogy hagyják el az környező vizeket.

A repülőgépfigyelő Flightradar oldal tweetjében látszik a lezárt légtérterület:

Ezeken pedig az látszik, amint lelövik a ballont, amely kilyukadva összeesik és zuhanni kezd:

Joe Biden elnök korábban szombaton a légi eszközre vonatkozó újságírói kérdésre úgy válaszolt, hogy "gondoskodni fognak" róla.

Az összefoglalók szerint az elnököt kedden tájékoztatták a légi eszköz észleléséről, ami vélhetően Alaszka felett ért amerikai terület fölé mintegy 20 kilométeres magasságban. A védelmi minisztérium azt javasolta, hogy az eszközt ne próbálják megsemmisíteni a szárazföld felett, mert a polgári lakosságot fenyegető kockázat felülmúlja a kínai hírszerzési információk okozta lehetséges kárt.

A léggömb mérete akkora, mint három iskolabuszé.

Az incidens miatt a Anthony Blinken amerikai külügyminiszter lemondta a hétvégére tervezett kínai útját, amelynek célja az amerikai-kínai feszültség csökkentése lett volna. A miniszter közleménye szerint az eset olyan körülményeket teremtett, amelyek keresztül húzzák utazásának tervezett célját.

A kínai külügyminisztérium közleménye szerint egy eltévedt léggömbről van szó.

Frissítés, vasárnap: A kínai külügyminisztérium vasárnap tiltakozott Washingtonnál, amiért az amerikai haderő megsemmisítette az Egyesült Államok légterében a hét közepén felfedezett kínai léggömböt. A tárca egyik szóvivője újságírók előtt emlékeztetett arra, hogy a léggömb észlelését követően a Pentagon szóvivője kijelentette, hogy az nem jelent fenyegetést az emberekre, így a légi eszköz lelövésével - a pekingi álláspont szerint - az amerikai fél "nyilvánvalóan túlreagálta" az ügyet. A tárca közleményben cáfolta a kémkedésről szóló amerikai feltételezéseket, hozzátéve, hogy a légi eszköz véletlenül tévedt az Egyesült Államok légterébe. Joe Biden amerikai elnököt kedden tájékoztatták a vélhetően Alaszka felől érkező léggömb észleléséről.

A fenti után egyébként egy másik "kémballont" is felfedeztek, ez Latin-Amerika fölött lebeg. A hvg.hu a CNN alapján azt írta, a Pentagon nem közölte a ballon pontos helyét, de egy tisztviselő szerint nem úgy tűnik, mintha az objektum az USA felé haladna. Pénteken katonai jelentések arról szóltak, hogy egy objektum Kolumbia és Venezuela fölött halad.