Nyitókép: MTI/Kovács Anikó

Elemezte a gáz- és villanyszámlákat az MVM, meglepő eredményre jutott

Infostart
2022. december 30. 15:28
A gázszámlák 78 százaléka, a villanyszámlák 67 százaléka beleesett a rezsicsökkentett keretbe - legalábbis erre jutott az MVM.

A november végéig kibocsátott számlák elemzése alapján földgázszolgáltatás esetében a kibocsátott számlák 78%-a, villamosenergia-szolgáltatás esetében a számlák 67%-a nem tartalmazott lakossági piaci áron elszámolt energiát - írja az MVM Csoport.

Az elemzést grafikonokkal támasztották alá, amelyeket ide kattintva tud megnézni. Ehhez annyit teszünk hozzá, hogy voltak olyan fogyasztók, akik még a nyáron valamivel magasabb részfogyasztást diktálhattak be a rezsiemelés bejelentése után. Ennek korábban nem lett volna sok értelme, hiszen ki fizetne előre, de így pár száz köbmétert még a júliusi gázszámlához lehetett csapni rezsicsökkentett áron, majd utána tartalékolva diktálni a havi fogyasztást. Más kérdés, hogy az MVM már akkor felhívta a figyelmet, hogy az ilyen trükközés szabályellenes.

Mindez azért érdekes, mert az Energiahivatal novemberben úgy számolt, hogy a háztartások 72 százaléka maradt meg a rezsicsökkentett sávon belül. Erről akkor Steiner Attila energiaügyi államtitkár írt a közösségi oldalán.

Ehhez képest az ATV Híradójában két napja az hangzott el, hogy a GKI Gazdaságkutató Zrt. felmérése szerint a lakosság hatvan százalékának megnőtt az energiaszámlája.