Nyitókép: Getty Images/Ocskaymark

Februárig várakozásra állíthatják az órát a taxisok

Infostart
2022. december 19. 18:08
A taxisok elsősorban a költségeik csökkentése miatt kérnének engedményeket, de a díjakat február előtt biztosan nem emelhetik.

Fónagy János miniszter-helyettessel és a kormány más képviselőivel tárgyaltak a taxisszakszervezetek – tudósít közleményében a Független Egységes Szakszervezetek Szövetségének Taxis tagozata.

A hvg.hu szerint az egyeztetésen szóba került, hogy az adózási szabályokban az alanyi adómentesség és a kata között ellentmondás áll fent. A kérdést már Brüsszelben is vizsgálják, a döntés pedig 2-3 hónap múlva születhet, addig a szakszervezetek a tagtársak türelmét kérik. A taxisok költségei elmondásuk szerint ugyanis annyira megnőttek, hogy

a költségeik és a megtermelt profitjuk közötti olló összezárult.

Ezen változtatnának azzal is, hogy kezdeményeznék az újabb tarifanövelést. Ezt azonban a Fővárosi Közgyűlésnek is jóvá kell hagynia, amire a testület ugyan nyitott, viszont a következő ülést csak 2023 februárjában tartják.

A taxisok ezen felül olyan könnyítéseket kértek, mint a vizsgák könnyítése, akár úgy, hogy hosszabb idő telhet el két vizsga letétele között, vagy úgy, hogy kreditrendszerre áll át a teljesítménymérés. További engedmény lehet a taxik életkorának 10-ről 15 évre emelése és a hiénák elleni fokozottabb fellépés ígérete, azaz az ellenőrzések számának növelése.