Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Erősen megosztja az ellenzéket a paksi üzemidő-hosszabbítás

Infostart / MTI
2022. november 10. 16:17
A pártok egy része szerint ez nyílt beismerése annak, hogy nem is lesz Paks II., másik része szerint adhocrácia van, és olyan vélemény is elhangzott a kérdés parlamenti vitájában, amely szerint el kéne felejteni az atomenergiát, de a DK és az MSZP például a kényszer miatt támogatja.

Megkezdték a Paksi Atomerőmű meglévő blokkjai üzemidejének további meghosszabbításáról szóló határozati javaslat általános vitáját a képviselők az Országgyűlés csütörtöki ülésén.

Steiner Attila, a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) energetikáért felelős államtitkára expozéjában hangsúlyozta: Magyarország további fejlődésének fontos előfeltétele a kiszámítható, biztonságos és karbonmentes energiaellátás, a háború, valamint a szankciók pedig felértékelik az erőművek szerepét, így a paksiét is, amely atomerőmű költséghatékonyan állít elő villamosenergiát.

Ismert, 1982-ben és 1987-ben kezdődött meg az erőművek működése Pakson, ezek üzemidejét előbb 50 évre hosszabbították 30-ról, de a tét most az, hogy lejárjanak-e az erőművek 2032-ben, illetve 2037-ben. Ehhez a kormány tanulmányozza a helyzetetet, párbeszédet folytat a szakmával és a környező álllamok véleményét, tapasztalatát is begyűjti. Ami az előterjesztő szerint biztos, hogy a 2050-re vállalt karbonsemlegességnek kulcseleme lenne, hogy "Paks 1" tovább működjön. Ehhez egyébként elvileg nem lenne szükséges a parlament hozzájárulása sem Steiner Attila szerint.

A Fidesz vezérszónoka, Szeberényi Gyula Tamás szerint a javaslat erősíti az ország energiabiztonságát, és segíti az atomenergia biztonságos felhasználását.

A DK, illetve Varju László szerint nem kellene a háborúra hivatkozni, jobb érv kellene Paks mellett, különös tekintettel, hogy a jelenlegi válság aligha lesz velünk 2032-re, ám mivel a kormány kényszerhelyzetet teremtett, támogatják a javaslatot, azzal az apró betűvel, hogy a megújulók használatának elmulasztásáért a kormányt terheli az elmúlt évtizedben felhalmozódott felelősség.

A KDNP (Aradszki András) a klímacélok elérését hangsúlyozta, amihez szükséges az atom jelenléte a növekvő energiaigény mellett. Felidézte, hogy a fukusimai atomkatasztrófa után a világ minden atomerőművében biztonsági fejlesztéseket hajtottak végre.

Az MSZP csak az üzemidő-hosszabbítást támogatja. Harangozó Tamás emlékeztetett: pártja számos alkalommal tett fel kérdést a kormánynak az üzemidő-hosszabbítással kapcsolatban. Szólt arról is, hogy az erőmű képes 12 forintos kilowattóránkénti áron áramot előállítani, ezért feltette a kérdést:

ezt az áramot miért adják a lakosságnak hétszeres, az önkormányzatoknak pedig húszszoros áron?

Arra is emlékeztetett, hogy 2009-ben az Országgyűlés egyetértésben adott elvi engedélyt az új blokkok építéséhez, de nem ahhoz, hogy a részleteket titkolva építsék meg az erőművel.

A Momentum szerint az üzemidő-hosszabbítás újabb ok arra, hogy ne építsük meg Paks II.-t. Gelencsér Ferenc, a Momentum vezérszónoka jelezte, pártja elismeri, hogy Magyarország hosszú távú villamosenergia-ellátásában meghatározó szerepe van a Paksi Atomerőműnek. Amíg nincs a leállást indokló műszaki, energiabiztosági vagy környezeti ok, szükséges meghosszabbítani a meglévő blokkok üzemidejét - mondta. Ezzel viszont beismerte szerinte a kormány, hogy nem épül meg időra Paks II.

A Jobbik szerint Paks II. egy nukleáris "lucaszéke", papíron épül, de a gyakorlatban nem. Bencze János kiemelte, pártja elkötelezett az atomenergia mellett. A Paksi Atomerőmű eddig csak jót hozott, egyfajta jólétet biztosított Pakson és térségében. A politikus jelezte, pártja támogatja az üzemidő meghosszabbítását, mert az fogja biztosítani Magyarország energiabiztonságát, és a térségben élők megélhetését. Bencze János szerint ugyanakkor

a tervezett Paks II. beruházással kapcsolatban nehéz jó döntést hozni, hiszen dokumentációja "titkosítások halmaza".

A Párbeszéd szerint is azért hosszabbítanak üzemidőt, mert "Paks II. nem lesz". Szabó Rebeka szerint bűn volt a szerződés aláírása az emberek megkérdezése nélkül. Hozzátette: azért kapkodnak most, mert a megújuló energiákból sem lett semmi az elmúlt időben.

A Mi Hazánk szerint viszont szükség lenne Paks II.-re, de a kormány ad hoc módon kormányoz, ez látszik ebből az előterjesztésből is. A párt szerint ha Paks II. már működne, nem lenne szükség erre az üzemidő-hosszabbításra. Úgy vélte, csak akkor lehet támogatni az üzemidő-hosszabbítást, ha a nukleáris biztonság nem kerül veszélybe.

Az LMP nem támogatja az atomenergia használatát. Keresztes László Lóránt szerint ellentmondásos nyilatkozatokat tesznek a kormánytagok energetikai kérdésekben, ami komoly aggodalomra ad okot egy energiaválság közepette. Ilyennek ítélte a megújuló energia kérdését, de felidézte például Kósa Lajos 2019-ben elhangzott szavait is, miszerint azért van szükség a paksi bővítésre, mert a jelenleg üzemelő erőmű üzemideje már nem hosszabbítható tovább.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Parlamenti vita - a Paksi Atomerőmű üzemidejének meghosszabbítása
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást